Vuurwerk, muziek, Vikingen en fakkels: de Schotse viering van oud en nieuw is een bijzondere belevenis. Voor Schotten is Hogmanay een van de belangrijkste evenementen in het jaar. In Edinburgh vinden grootschalige parades, vuurwerkshows en optredens plaats. Maar wat is Hogmanay precies en waar komen de tradities vandaan?
Wat is Hogmanay?
Hogmanay is de naam die Schotten geven aan hun oud en nieuw-viering. In sommige opzichten lijken de festiviteiten sterk op die van andere Europese landen tijdens oud en nieuw, maar er zijn ook een aantal verschillen. Het grootste verschil is dat Hogmanay langer duurt: de viering begint al op 30 december en gaat door tot 2 januari, wat in Schotland een landelijke feestdag is.
Hogmanay is een van de grootste nieuwjaarsfeesten ter wereld. Op 30 december vindt in Edinburgh al een indrukwekkende parade plaats waarbij duizenden mensen brandende fakkels dragen. De zee van vuur beweegt langzaam door de straten van Edinburgh, begeleid door muzikanten met trommels en doedelzakken.
Vuurwerk
Een element dat natuurlijk niet kan ontbreken bij Hogmanay – net als bij de meeste andere oudejaarsvieringen – is vuurwerk. De jaarlijkse vuurwerkshow in Edinburgh is zonder twijfel een van de hoogtepunten van de Schotse hoofdstad.
De vuurwerkshow van Edinburgh staat bekend als een van de mooiste ter wereld. De pracht zit niet alleen in de kleurrijke lichtexplosies van het vuurwerk zelf, maar ook in de setting. Het vuurwerk wordt afgeschoten bij het idyllische kasteel van Edinburgh, dat op een rotsachtige heuvel in het hart van de stad ligt.
Auld Lang Syne
Het nieuwe jaar wordt volgens traditie ingeluid met Auld Lang Syne, een gedicht geschreven door Robert Burns in 1788. De iconische tekst van een van de bekendste Schotse dichters uit de geschiedenis, wordt gezongen op de melodie van een traditioneel volkslied.
Daarnaast vinden er, verspreid over de stad, feesten en concerten plaats.
Ook buiten de Schotse hoofdstad wordt Hogmanay gevierd met soortgelijke tradities, hoewel deze over het algemeen kleinschaliger zijn dan die in Edinburgh.
Geschiedenis van Hogmanay
Men vermoedt dat de oorsprong van Hogmanay te vinden is in tradities van Noormannen of Vikingen. Zij vierden de kortste dag van het jaar met een festival vol rituelen. In de achtste en negende eeuw zouden zij deze festiviteiten in Schotland geïntroduceerd hebben, toen zij het gebied meerdere malen binnenvielen.
Samhain
Ook zijn er waarschijnlijk gebruiken van Samhain, het oorspronkelijk Keltische nieuwjaarsfeest, in de Schotse viering opgenomen. De Kelten vierden Samhain in Ierland, Schotland en op het eiland Man – het feest wordt gezien als de voorloper van Halloween.