> Hillwalk Tours Reisblog > Featured Posts > Ultieme gids voor de St Cuthbert’s Way
POSTED BY november 22, 2024
St. Cuthbert’s Way, the famed pilgrimage route with a tidal causeway to Holy Island and Lindisfarne.
St. Cuthbert’s Way, de beroemde pelgrimsroute met een getijdenbrug naar Holy Island en Lindisfarne.

Routeoverzicht

Waar is de St Cuthbert’s Way?

St Cuthbert’s Way is een 100 km lang Nationaal Pad tussen Schotland en Engeland, genoemd naar een 7e-eeuwse heilige die een centrale rol speelde in de ontwikkeling van de regio. Deze goed gemarkeerde route biedt gemakkelijke tot matige wandelingen door diverse landschappen, waaronder landbouwgrond, bossen, heuvels, heide en kustgebieden. De wandeling eindigt met een wandeling over getijdenzanden naar het Heilige Eiland Lindisfarne, een opmerkelijke vroegchristelijke plaats.

St. Cuthbert was een vroom christen die door zijn vroomheid en harde werk het religieuze geloof in deze turbulente regio hielp groeien in een tijd van grote onzekerheid. Het Heilige Eiland Lindisfarne was een groot centrum van het vroege Keltische christendom en Cuthbert werd er bisschop. Cuthbert wordt beschouwd als de beschermheilige van Northumbria. Hij groeide op in de buurt van Melrose Abbey in Schotland. Nadat hij in 651 een visioen had gezien in de nacht dat Aidan, de stichter van Lindisfarne, stierf, besloot hij monnik te worden. In 662 was hij prior in Melrose en later in Lindisfarne rond 665. In 684 werd hij bisschop van Lindisfarne, maar hij nam ontslag in 686 en keerde terug naar zijn kluizenaarswoning, omdat hij voelde dat zijn einde nabij was. Hij was waarschijnlijk begin 50 toen hij stierf. Toen zijn lichaam 11 jaar na zijn dood werd opgegraven, werd gemeld dat het niet was vergaan. Talloze wonderen werden ook toegeschreven aan zijn voorspraak en aan voorbede bij zijn overblijfselen. Nadat hij heilig was verklaard werd hij de populairste heilige in Engeland tijdens de middeleeuwen en werd hij in speciaal aanzien gehouden door de mensen van Northumbria.

Reaching Holy Island on St Cuthbert’s Way
Heilig eiland bereiken via de St. Cuthbert’s Way

Waarom zou je de St Cuthbert’s Way lopen?

St Cuthbert’s Way is een unieke internationale route die begint in Schotland en eindigt in Northumberland, Engeland. Het begint in Melrose waar Saint Cuthbert zijn roeping begon nadat hij het religieuze leven in de abdij was binnengetreden. De route slingert door de grens naar de schilderachtige heuvels van de Cheviots en naar lokale marktstadjes zoals Morebattle, Kirk Yetholm en Wooler voordat hij eindigt bij zijn rustplaats op het Heilige Eiland Lindisfarne. Onderweg kun je historische plaatsen als de abdijen van Melrose en Dryburgh, de Eildon Hills, de Romeinse Dere Street en heuvelforten uit de ijzertijd verkennen voordat de unieke tocht eindigt bij het oversteken van de vloedgolf bij het Heilige Eiland van Lindisfarne.

De route volgt de Tweed Valley, gaat door Kirk Yetholm en doorkruist de Cheviots in het Northumberland National Park. De route is rijk aan geschiedenis en biedt slagvelden, dorpen, marktstadjes, middeleeuwse abdijen, kastelen en gevarieerde ongerepte vergezichten. St Cuthbert’s Way volgt de plek waar door de eeuwen heen omstreden grensschermutselingen tussen Schotse en Engelse koningen plaatsvonden. Northumberland heeft meer kastelen dan enig ander graafschap in Engeland!

Je kunt gemakkelijk vanuit Glasgow, Edinburgh of Newcastle naar Melrose, het beginpunt van de wandeling, reizen per trein of bus. Het pad werd in 1996 geopend en is een van de Great Trails van Schotland. Het biedt een steeds veranderende verscheidenheid aan landschappen en spectaculaire uitzichten met een unieke en onvergetelijke finish.

Wanneer kun je de St Cuthbert’s Way het beste lopen?

Lente (maart, april en mei)

Als de natuur ontwaakt uit haar winterslaap, komt er weer leven in de St Cuthbert’s Way. Wilde bloemen bloeien en de dagen worden langer, wat zorgt voor een sfeervolle wandeling tegen een adembenemende achtergrond. In de lente beginnen de temperaturen te stijgen tot een gemiddelde van 9-14°C (48,2-57,2°F), terwijl de regen begint af te nemen, waardoor er meer mogelijkheden zijn om te wandelen op St Cuthbert’s Way.

Zomer (juni, juli en augustus)

De regio koestert zich in de warmte van de zon en nodigt uit om haar wonderen te ontdekken. Weelderig groen bedekt het land en biedt een levendige achtergrond voor je wandelavonturen. In de zomer stijgen de temperaturen tot een aangename 17°C, waardoor het de ideale tijd is om te wandelen. De gemiddelde regenval is vergelijkbaar met die in het zuidoosten van Engeland, waardoor je lange dagen op ontdekkingstocht kunt gaan!

Autumn (September, October, and November)

Nature paints a masterpiece as the landscape transforms into a tapestry of autumnal colours. The leaves swap their summer greens for warm, earthy colours. Daily temperatures gradually cool during autumn, ranging from 12-14°C (54-57°F), while occasional showers enhance the lushness of the landscape.

Herfst (september, oktober en november)

Herfst (september, oktober en november)

Tijdens de winter schommelen de temperaturen rond de 2-6°C (36-43°F). Hierdoor en door het feit dat veel accommodaties gesloten zijn, wordt het alleen aanbevolen aan zeer ervaren wandelaars om in deze tijd van het jaar de St Cuthbert’s Way te bewandelen. Tijdens deze maanden is er kans op sneeuwval, waardoor delen van het pad verraderlijk en soms onbegaanbaar worden.

Winter (december, januari en februari)

Dat gezegd hebbende, het weer in het Verenigd Koninkrijk is uiterst onvoorspelbaar en je moet er altijd van uitgaan dat het kan veranderen, dus regenkleding is essentieel. Het wandelseizoen van Hillwalk Tours loopt van maart tot oktober. In deze periode helpen wij u graag bij het organiseren van uw wandeltocht. St Cuthbert’s Way is het hele jaar door te bewandelen maar het beste weer is van mei tot juli en trekt de meeste bezoekers. Het vroege voorjaar kan ook mooi weer bieden in de Borders, aan de kust van Northumberland en in het Northumberland National Park.

St. Cuthbert’s Way Old Abbey
Een van de historische abdijen in ruïnes op St. Cuthbert’s Way herinnert ons aan de turbulente geschiedenis van de regio.

Hoe lang duurt het om de St Cuthbert’s Way te lopen?

De 100 km (62 mijl) is in totaal een langeafstand National Trail. Het duurt meestal tussen de 6 en 9 dagen om hem te voltooien. Dit hangt af van het tempo waarin je wandelt, je conditie en welke activiteiten en attracties je onderweg wilt bezoeken.

Bij Hillwalk Tours bieden we Gentle, Moderate en Challenging tour gradaties aan, afhankelijk van de balans tussen fysieke uitdaging en comfortniveau dat je nodig hebt. Binnen deze niveaus kun je kiezen uit 4 tot 9-daagse wandeltochten om de volledige route of een deel ervan te voltooien. Je hoeft alleen maar te beslissen hoeveel kilometer je per dag wilt lopen en wij zorgen voor de rest!

Contents hide

Tourroute

Soorten routes

Het kiezen van de juiste wandeltocht voor jou kan soms lastig zijn. Het is altijd belangrijk om rekening te houden met uw eigen fysieke mogelijkheden en comfortniveau.

Het kiezen van de juiste wandeltocht voor jou kan soms lastig zijn. Het is altijd belangrijk om rekening te houden met uw eigen fysieke mogelijkheden en comfortniveau.

Bij Hillwalk Tours hebben we bijvoorbeeld elke trailroute die we aanbieden in drie categorieën gegroepeerd, afhankelijk van persoonlijke voorkeur en fitnessniveaus. Deze zijn: rustige, gemiddelde en uitdagende. Elk van deze categorieën omvat, afhankelijk van de bestemming, routes van vier tot tien dagen, waarbij klanten de mogelijkheid krijgen om dagen toe te voegen wanneer zij dat nodig achten.

Onze Rustige wandelingen zijn perfect geschikt voor diegenen die zichzelf beschouwen als een parttime wandelaar die graag foto’s maakt en de lokale bevolking ontmoet terwijl ze genieten van het spectaculaire landschap. Onze Gemiddelde wandelingen zijn geschikt voor mensen die gewend zijn aan regelmatige lichaamsbeweging en die de mogelijkheid waarderen om elke dag veel terrein af te leggen zonder hun grenzen te overschrijden. Ten slotte zijn onze Uitdagende wandelingen bedoeld voor wandelaars die ’s ochtends vroeg op pad willen gaan en niet willen stoppen voordat ze hun bestemming hebben bereikt.

Met betrekking tot onze St Cuthbert’s Way bieden we Rustige, Gemiddelde en Uitdagende wandelingen aan. Elk van deze wandelcategorieën omvat de volgende gemiddelde wandelafstand en -tijd per dag:

Rustige: 14-16 km of 9-10 mijl en tussen 3-5 uur

Gemiddelde: 18-22 km of 11-14 mijl en tussen 4-7 uur

Uitdagende: 22-28 km of 14-18 mijl en tussen 5-8 uur

Gidsnotities voor Hillwalk Tours

Als u besluit de trail met Hillwalk Tours te lopen, ontvangt u een gedetailleerd wandelpakket zodra u uw wandelvakantie heeft geboekt. Dit wandelpakket bevat gedetailleerde Ordnance Survey (OS) kaarten en unieke routebeschrijvingen en aanwijzingen geschreven en voortdurend bijgewerkt door ons route-ontwikkelingsteam. Door elke route persoonlijk te lopen en onze eigen gedetailleerde routebeschrijvingen te maken, kunnen we meer routes, routeopties en alternatieven bieden dan wat je normaal gesproken in algemene reisgidsen vindt. Het bevat ook GPS-tracks, zodat je je nooit zorgen hoeft te maken dat je verdwaalt.

Start- en eindpunt

De St Cuthbert’s Way slingert door de prachtige en gevarieerde landschappen van het grensgebied tussen Schotland en Engeland. De route begint in de historische Schotse stad Melrose en gaat verder naar Dryburgh met zijn beroemde abdij.

De route gaat dan naar de Eildon Hills die een fantastisch uitkijkpunt bieden over het landschap van de Schotse Borders. De route volgt dan de Romeinse weg van Dere Street in een rechte lijn door glooiende velden, weiden, monumenten en bossen in de buurt van Harestanes. Via een touwbrug steekt u de rivier de Teviot over en passeert u de ruïnes van het 14e-eeuwse Cessford Castle.

Op weg naar Morebattle beklim je later de prachtig genaamde Wideopen Hill, het hoogste punt van de route met een prachtig panorama. Aan het einde van de Pennine Way bij Kirk Yetholm breng je een groot deel van de dag door in heidegebieden op 250 m hoogte. Daarna steek je de grens met Engeland over terwijl je langs de Cheviots wandelt, eindigend in Wooler.

Vanuit Wooler doorkruis je de Weetwood Moors en volg je een Romeinse weg tot je in de buurt van de Kyloe Hills Saint Cuthbert’s Cave bereikt, waar zijn lichaam onderdak vond terwijl zijn collega’s hem vervoerden vanuit Lindisfarne. Kort daarna word je begroet met het verre uitzicht op het Heilige Eiland van Lindisfarne en je weet dat je het einde van je avontuur nadert.

De laatste dag van de St Cuthbert’s Way is voor de meeste wandelaars een hoogtepunt. Een aangename wandeling door weiden en velden leidt naar de kust waar een brug Lindisfarne met het vasteland verbindt. Je kunt oversteken naar het Heilige Eiland Lindisfarne via de weg of via de oude Pilgrim’s Way over Beal Sands die het einde van je wandeling markeert. Zorg ervoor dat je de getijdetijden controleert, want het eiland is alleen toegankelijk als het eb is. Eenmaal op het stille en rustgevende Holy Island vergeet dan niet om de middeleeuwse priorij, het kasteel, het natuurreservaat aan de kust en de cafés en pubs van het eiland te verkennen.

Voorbeeldroutes van de St Cuthbert’s Way

Hieronder volgen voorbeelden van Hillwalk Tours zachte, gematigde en uitdagende routes voor het wandelen op de St Cuthbert’s Way.

Rustige 6-dagen

Dag 1: Aankomst in Melrose

Dag 2: Melrose – St Boswells (10,5-12.5 Km)

Dag 3: St Boswells – Jedfoot Bridge (16,5 Km)

Dag 4: Kirknewton – Wooler (12,5 km)

Dag 5: East Horton – The Lindisfarne Inn (Beal) (15 km)

Dag 6: The Lindisfarne Inn (Beal) – Holy Island of Lindisfarne (12 km)

Dag 7: Vertrek uit Lindisfarne

Gemiddelde 8-dagen

Dag 1: Aankomst in Melrose

Dag 2: Melrose – Maxton (15,5-17,5 km)

Dag 3: Maxton – Jedburgh (17 km)

Dag 4: Jedfoot Bridge (of Brownrig) – Kirk Yetholm (25 of 19 km)

Dag 5: Kirk Yetholm – Wooler (22 km)

Dag 6: Wooler – The Lindisfarne Inn (Beal) (21,5 km)

Dag 7: The Lindisfarne Inn (Beal) – Holy Island of Lindisfarne (12,5 km)

Dag 8: Vertrek uit Lindisfarne

Uitdagend 7-dagen

Dag 1: Aankomst in Melrose

Dag 2: Melrose – Jedburgh (32 km)

Dag 3: Jedburgh – Kirk Yetholm (28 km)

Dag 4: Kirk Yetholm – Wooler (22 km)

Dag 5: Wooler – The Lindisfarne Inn (Beal) (19 km)

Dag 6: Lindisfarne Inn (Beal) – Holy Island of Lindisfarne (10 Km)

Dag 7: Vertrek uit Lindisfarne

Hillwalk Tours St Cuthbert’s Way Kaart

Het terrein van de St Cuthbert’s Way

Bewegwijzering

De St Cuthbert’s Way is goed gemarkeerd met het St Cuthbert’s Cross symbool en is over het algemeen gemakkelijk te volgen waardoor navigatie eenvoudig is. Deze waymarks leiden u langs de aangegeven route en zorgen ervoor dat u op koers blijft en geen van de prachtige uitzichten op de kust of belangrijke oriëntatiepunten onderweg mist. In combinatie met onze routebeschrijvingen die we zelf maken, blijf je op koers en ervaar je de beste wandelingen die de route te bieden heeft.

Moeilijkheidsgraad van de St Cuthbert’s Way

De langeafstandswandelroute in Schotland is vrij beginnersvriendelijk, dus ideaal voor wandelaars die voor het eerst wandelen en voor diegenen die graag hun tijd nemen en de bezienswaardigheden bekijken. De St Cuthbert’s Way gaat voornamelijk over goed onderhouden veldwegen, paden en kleine wegen. Het terrein bestaat voornamelijk uit zand, velden, weiden en stevige heidevelden, die allemaal goed begaanbaar zijn en vaak door gras worden beschermd. Tijdens en na zware regenval kunnen sommige paden echter modderig of drassig worden. Bovendien kunnen delen met langer gras snel doorweekt raken als het regent, dus we raden aan geschikt schoeisel te dragen.

Bij Hillwalk Tours bieden we drie niveaus aan (rustig, gemiddeld en uitdagend), afhankelijk van de balans tussen fysieke uitdaging en comfort die je nodig hebt. Binnen deze niveaus kun je kiezen uit tochten van 5 tot 10 dagen om het pad te voltooien. Je hoeft alleen maar te beslissen hoeveel kilometer je per dag wilt lopen en wij zorgen voor de rest!

Bezienswaardigheden en attracties op St Cuthbert’s Way

De Three Great Borders Abbeys

Op relatief korte afstand van elkaar liggen de drie prachtige (nu verwoeste) abdijen Melrose, Dryburgh en Jedburgh. Iets van de route af ligt de laatste van de grote abdijen in Kelso. Ze getuigen van het meest sierlijke middeleeuwse vakmanschap, de architectuur (rond 1300) en de invloed van de katholieke kerk in die tijd. Deze kloosters, gebouwd tijdens het bewind van koning David I, hadden zwaar te lijden onder de nabijheid van de Engelse grens en onder eeuwen van conflict tussen de Schotten en de Engelsen. Elke abdij werd tot de grond toe afgebrand door Engelse troepen om vervolgens weer te worden opgebouwd en verbrand. Uiteindelijk raakten ze in onbruik in de jaren voorafgaand aan de protestantse reformatie van 1560, die het verval van het katholicisme in Schotland en de opkomst van de protestantse kerk markeerde.

Melrose Abbey one of the finest examples of Catholic Abbeys in Scotland.
Melrose Abbey is een van de mooiste voorbeelden van katholieke abdijen in Schotland. Een plek die zo geliefd was bij Robert the Bruce, dat hij het koos als laatste rustplaats voor zijn hart.

Priorwood Garden in Melrose

Naast de Abbey in Melrose ligt Priorwood Garden, een terrein van de National Trust for Scotland met een boomgaard met historische appelbomen en een schilderachtige bosrijke omgeving. Op een klein stukje lopen ligt de Harmony Garden, die vooral in de lente prachtig is.

Eildon Hills

Net voorbij het startpunt Melrose klim je naar de top van Eildon Hill met een indrukwekkend uitzicht over het landschap eronder. Rondom zie je groene en aangename landbouwgrond zover het oog reikt. Dit was door de geschiedenis heen een strategisch waardevolle plek, want op de top werden de overblijfselen gevonden van een van de grootste heuvelforten uit de ijzertijd in Schotland. Enkele eeuwen later gebruikten de Romeinen dit uitkijkpunt als een signaalstation toen ze de grens bereikten van hun vermogen om hun territorium in het noorden van Groot-Brittannië te behouden. The Way ligt ten noorden van Hadrian’s Wall en ten zuiden van de Antonine Wall.

The commanding view of the surrounding landscape at the top of Eildon Hill North with Melrose in the valley below. This is the Highest point on Saint Cuthbert's Way.
Het indrukwekkende uitzicht over het omringende landschap op de top van Eildon Hill North met Melrose in de vallei eronder. Dit is een van de hoogste punten op St Cuthbert’s Way.

De rivier de Teviot

De Tweed is een van de belangrijkste rivieren voor zalmvissers in Groot-Brittannië. De rivier trekt vissers van over de hele wereld aan omdat er geen visvergunning voor nodig is. Tweedstof dankt zijn naam inderdaad aan de rivier, maar per ongeluk. In 1831 ontving een lakenhandelaar in Londen een brief over een aantal “tweels” van een grensfabrikant in Hawick. De handelaar was blij dat hij het materiaal kon bestellen, maar plaatste per ongeluk een bestelling voor Tweed en die naam is sindsdien blijven hangen.

Footbridge over the river Tweed along St. Cuthbert’s Way
Voetgangersbrug over de rivier de Tweed langs St Cuthbert’s Way

Dryburgh Abbey

Nog zo’n prachtige abdij die door de eeuwen heen een enorme attractie is gebleven. De geschiedenis van deze gebouwen sluit nauw aan bij de strijd tussen Schotland en Engeland gedurende 4 eeuwen. Oorspronkelijk gebouwd in 1150, werd het in 1322 platgebrand door Engelse troepen, waarna het werd gerestaureerd om opnieuw te worden verbrand door Richard II in 1385. De abdij bloeide op in de vijftiende eeuw en werd uiteindelijk verwoest in 1544, maar overleefde kort tot de Schotse reformatie. De schilderachtige ruïnes en rustige omgeving van Dryburgh Abbey hebben door de eeuwen heen dichters en schrijvers geïnspireerd. Sir Walter Scott ligt vlakbij op het terrein begraven, wat bijdraagt aan de literaire allure.

The chapel in Dryburgh Abbey
De kapel in Dryburgh Abbey

Abbotsford House

Abbotsford House is een historisch herenhuis dat ooit de residentie was van Sir Walter Scott, een van de meest gevierde schrijvers van Schotland. In het begin van de 19e eeuw was Scott een productief schrijver van romans gebaseerd op de Schotse geschiedenis. De beroemdste roman was Rob Roy (1817), een fantasierijk verhaal over een vogelvrij verklaarde volgens de plaatselijke heersende adel maar een held voor de lokale bevolking. Scott’s roman maakte van hem de Robin Hood van Schotland, een reputatie die tot op de dag van vandaag voortleeft. Ontevreden met de inkomsten uit zijn historische verhalen die zich in zijn thuisland afspeelden, schreef hij in 1819 zijn bekendste boek Ivanhoe over een adellijke Angelsaksische familie in een Engeland waar de aristocratie overwegend Normandisch was. Met zijn verhalen over ridderlijkheid en steekspelen zou het de middeleeuwen hebben geromantiseerd en een heroïsch stereotype hebben gecreëerd voor de dramatisering van die periode. Het Abbotsford Estate is gratis en voor iedereen toegankelijk. Ontspan en geniet van een wandeling over de bewegwijzerde paden door de bossen van Scott of langs de oevers van de rivier de Tweed.

Abbotsford House -  Source: Wikimedia
Mensen die het terrein van Abbotsford House verkennen – Bron: Wikimedia

Trimontium Museum

Het Trimontium Museum in Melrose biedt een fascinerend inzicht in de Romeinse geschiedenis van de Schotse Borders. Het museum is gericht op het Romeinse fort Trimontium, dat ooit belangrijke routes door het gebied beschermde, en toont een breed scala aan artefacten die het dagelijks leven van Romeinse soldaten en burgers illustreren.

Bezoekers kunnen ook deelnemen aan begeleide wandelingen naar het fort zelf, zodat ze het terrein kunnen verkennen en zich een voorstelling kunnen maken van de Romeinse aanwezigheid. Het museum ligt in het centrum van Melrose, dicht bij andere attracties zoals Melrose Abbey, en biedt een rijke ervaring voor zowel geschiedenisliefhebbers als gezinnen.

Some Roman Trimontium pottery at museum in Melrose - Source: Wikimedia
Romeins Trimontium aardewerk in het museum in Melrose – Bron: Wikimedia

Monteviot Huis en Tuinen

Monteviot House is een huis uit het begin van de 18e eeuw dat op een terrein van 12 hectare (30 acres) staat en rond 1740 werd gebouwd. In tegenstelling tot veel andere historische huizen is Monteviot geen museum of kunstgalerie, maar een levend familieverblijf omringd door geliefde tuinen. Deze tuinen hebben diverse landschappen, waaronder formele terrassen, borders met kruiden, een watertuin en een rozentuin, allemaal tegen de schilderachtige achtergrond van de rivier de Teviot.

monteviot house geograph.org.uk 3554471
Monteviot Huis en Tuinen – Bron: Wikimedia

Jedburgh Kasteel Gevangenis en Museum

Jedburgh Jail lijkt van buiten misschien op een groots kasteel, maar het interieur vertelt een ander verhaal. De gevangenis werd in de jaren 1820 gebouwd op de plek van het oude Jedburgh Castle en biedt bezoekers een kijkje in het negentiende-eeuwse gevangenisleven. Verken de celblokken, leer meer over de gevangenen die er opgesloten zaten en ontdek waarom sommigen het als ‘de meest comfortabele gevangenis van Schotland’ beschouwden. Bezoek aan het huis en het museum is gratis.

The imposing Jedburgh Castle Jail and Museum
De imposante gevangenis en het museum van Jedburgh Castle – Bron: Mihael Grmek

Bezoekerscentrum Mary Queen of Scots in Jedburgh

Queen Mary’s House, een monumentaal zestiende-eeuws gebouw in Jedburgh dat nu een museum is gewijd aan haar bewogen leven. Naar verluidt verbleef ze hier enkele weken in 1566. Ze was koningin van Schotland van 14 december 1542 tot haar gedwongen aftreden in 1567. Het museum is sinds 1930 geopend voor het publiek en richt zich op het verhaal van koningin Mary, ondanks dat er onduidelijkheid bestaat over de vraag of ze in dit specifieke gebouw verbleef.

mary queen of scots' house, jedburgh geograph.org.uk 795038
Queen Mary’s House in Jedburgh – Bron: Walter Baxter

Jedburgh Abbey

Jedburgh Abbey is een ruïne van een Augustijner abdij die in de 12e eeuw werd gesticht. Het is een van de vier belangrijkste abdijen in de Schotse Borders en een must voor wandelaars op de St Cuthbert’s Way. De abdij ligt verscholen in het pittoreske stadje Jedburgh en is een prachtig voorbeeld van vroeggotische architectuur. De indrukwekkende ruïnes laten een rijk historisch tapijt zien.

Jedburgh Abbey werd gesticht in 1138 en heeft eeuwen van turbulente geschiedenis doorstaan, waaronder talrijke aanvallen tijdens de Onafhankelijkheidsoorlogen. Vandaag de dag kunnen bezoekers door het torenhoge schip dwalen, het ingewikkelde steenhouwwerk bewonderen en ontspannen in de serene kloostertuin. Het bezoekerscentrum van de abdij biedt fascinerende inzichten in de geschiedenis en het dagelijks leven van de monniken die er ooit woonden.

jedburgh wyrdlight 760337 (1)
Jedburgh Abbey Augustinian abbey – Bron: WyrdLight.com

Kasteel Cessford

Deze indrukwekkende middeleeuwse ruïne ligt vlakbij het dorp Morebattle en biedt een kijkje in de tumultueuze geschiedenis van de regio. Cessford Castle werd rond 1450 gebouwd door Andrew Kerr, een voorouder van Sir Robert Kerr, de eerste graaf van Roxburghe, en was zwaar versterkt. De Kerrs, die bekend stonden als beruchte Border Reivers, bouwden het kasteel om zich te verdedigen tegen mogelijke vergeldingsacties.

cessford castle ruins
Cessford Castle, de thuisbasis van de Kerrs, de beruchte 15e-eeuwse Border Reivers – Bron: Weirdcrank

Border Reivers

De Schotse Onafhankelijkheidsoorlogen waren een reeks conflicten tussen Schotland en Engeland aan het eind van de 13e en het begin van de 14e eeuw. De politieke onzekerheid leidde tot een uniek fenomeen in Groot-Brittannië, waar clans zich verrijkten door in de hele regio te plunderen en te roven. De Border Reivers waren plunderaars die van de 13e tot de 17e eeuw langs de grens opereerden. Ze stonden bekend om hun vaardigheden in guerrillaoorlogvoering, rijkunst te paard en hun vermogen om invallen te doen, of “reives”, waarbij vee werd gestolen, gewassen in brand werden gestoken en gevangenen werden meegenomen voor losgeld. Deze rooftochten waren vaak nauwkeurig gepland en er konden grote groepen gewapende mannen bij betrokken zijn. Ironisch genoeg werden ze aangemoedigd door de Engelse en Schotse autoriteiten, waardoor de regio een wetteloze sfeer kreeg en als buffer tegen invasies diende. Aan het tijdperk van de Reivers kwam een einde in de 17e eeuw toen beide koninkrijken werden verenigd onder James VI toen hij de Engelse troon besteeg.

reivers raid on gilnockie tower
Reivers bij Gilnockie Tower in Dumfries en Galloway, Schotland – Bron: G Cattermole

De getijdenbrug naar het heilige eiland Lindisfarne

Zodra je de Beal Sands of getijdenbrug naar het eiland bereikt, stap je letterlijk in de voetsporen van pelgrims die deze oversteek al duizenden jaren gebruiken. Trek je laarzen uit en voel het natte zand tussen je tenen voor die authentieke ervaring terwijl je de kalmte van Holy Island nadert, het einde van St Cuthbert’s Way. Dit is een uniek einde van uw wandeltocht, heel anders dan wat dan ook in Groot-Brittannië. Zorg ervoor dat u goed op de getijdentijden let zodat u probleemloos het eiland kunt bereiken. De palen worden gebruikt als navigatiehulpmiddelen en er zijn reddingsplatforms langs de route voor het geval u door het opkomende tij wordt verrast. Elk jaar stranden er tussen de 10 en 20 auto’s door opkomend water. Je kunt het beste de mantra van de eilandbewoners volgen: “leef bij het getij”.

St Cuthbert's Way, the famed pilgrimage route with a tidal causeway to Holy Island and Lindisfarne.
St Cuthbert’s Way, de beroemde pelgrimsroute met een getijdenbrug naar het heilige eiland Lindisfarne.

Priorij van Lindisfarne

Lindisfarne Priory werd in 635 na Christus gesticht door St. Aidan en werd een belangrijk centrum voor christelijk leren. De majestueuze ruïnes, waaronder bogen en kloostergangen, weerspiegelen de rijke geschiedenis. Bezoekers kunnen de overblijfselen van de middeleeuwse kerk en een museum met voorwerpen uit het leven van de monniken verkennen. De priorij biedt een serene afsluiting van de St Cuthbert’s Way pelgrimstocht. St Cuthbert stierf op Inner Farne Island en werd begraven in Lindisfarne Priory. Zijn graf werd al snel een bedevaartsoord en velen meldden wonderbaarlijke genezingen. In 698 na Christus, elf jaar na zijn dood, werd zijn lichaam opgegraven en bleek het ongeschonden te zijn, een teken van heiligheid. Deze ontdekking verhoogde zijn status en trok nog meer pelgrims aan.

Lindisfarne Abbey and St Mary's church
Lindisfarne Abbey en St Mary’s church

Lindisfarne Castle

Lindisfarne Castle, gelegen op een rotsachtige rots op Holy Island, is een prachtig eindpunt voor wandelaars op de St Cuthbert’s Way. Het werd gebouwd in de 16e eeuw en biedt een panoramisch uitzicht op de kust van Northumberland. Bezoekers kunnen de gerestaureerde interieurs verkennen, met Edwardiaanse meubels en historische artefacten. De unieke locatie van het kasteel en het adembenemende landschap maken het perfect voor bezinning en viering na de pelgrimstocht.

Holy Island sunrise with Lindisfarne  Castle
Zonsopgang Holy Island met Lindisfarne Castle Bron: Chris Combe

Kasteel Bamburgh

Bamburgh Castle, ooit de thuishaven van de koningen van het oude Northumbria, is een van de meest iconische monumenten van Northumberland. Dit Normandische kasteel ligt op een basaltrots die uitkijkt over de Noordzee en biedt een adembenemend uitzicht. Bezoekers kunnen het goed bewaard gebleven interieur verkennen, met tentoongestelde voorwerpen van Angelsaksische artefacten tot middeleeuws wapentuig. Hoogtepunten zijn de Grote Zaal, de staatsievertrekken en het Armstrong Museum. De opvallende verschijning van het kasteel heeft het tot een populaire opnamelocatie gemaakt voor tv en films zoals The Last Kingdom, Macbeth, Outlander en Indiana Jones and the Dial of Destiny.

img 20240619 142043
Bamburgh Castle is veel gebruikt voor tv- en filmproducties. Een bezoek aan dit imposante kasteel legt uit waarom.

Wilde dieren

St Cuthbert’s Way heeft een grote verscheidenheid aan wilde dieren die de omgeving bewonen. Langs dit prachtige pad hebben wandelaars de kans om een rijke verscheidenheid aan wilde diersoorten tegen te komen. In de bossen en wouden leven edelherten, een van de grootste landzoogdieren van het land. Als je je verder begeeft, zie je misschien boommarters door de bomen rennen of een glimp opvangen van de iconische rode eekhoorn, met zijn levendige roodbruine vacht.

De rivieren en lochs langs de St Cuthbert’s Way leven van de activiteit van otters, die speels in het water duiken en op jacht gaan naar vis. Vogelliefhebbers zullen verrukt zijn over het gezang van bosvogels zoals de grote bonte specht en de charmante roep van de koekoek.

common eider (somateria mollissima)
Eidereenden (Somateria mollissima) staan bekend als Cuddy Ducks naar Saint Cuthbert. Ze hielden hem gezelschap toen hij als kluizenaar op Inner Farne leefde.

Aan de kust van Northumbria vind je een grote verscheidenheid aan zeeleven en vogels. De Cuddy Duck of Eidereend wordt zo genoemd omdat hij in verband wordt gebracht met de heilige Cuthbert toen hij als kluizenaar geïsoleerd leefde op Inner Farne. Daarnaast zijn er veel andere interessante vogels te spotten in de regio’s, zoals blauwe reigers op de Tweed, rietzangers en rotsspringers. Aan de kust vind je Scholeksters, Waterspreeuwen, Wulpen, Sterns en Zandplevieren. In de open heidegebieden kun je uitkijken naar buizerds en torenvalken die op prooi jagen. De wilde dieren die op St Cuthbert’s Way te vinden zijn, zijn echt een bewijs van de natuurlijke schoonheid van de regio en een heerlijke verrassing voor natuurliefhebbers die dit opmerkelijke pad verkennen.

Red Squirrel - Source: Flickr
Rode eekhoorn – Bron: Flickr

St Cuthbert’s Way Popcultuur

Film en TV

Avengers Endgame (2019)

Op slechts 40 minuten rijden (27 mijl of 43 kilometer) ten noorden van Lindisfarne (Holy Island) ligt St Abbs, een pittoresk vissersdorpje aan de Schotse grens. Fans van de Avengers-film Endgame zullen zien dat het nieuwe huis van Thor, New Asgard, zich afspeelt in het pittoreske dorpje St Abbs. Kijk tijdens het bekijken van de film uit naar een fles Irn Bru, liefkozend bekend als de andere nationale drank van Schotland, en zie hoe Thor nipt van Innis & Gunn, een populair Schots bier. Deze subtiele knipogen verwijzen naar de Schotse opnamelocaties van de film.

Op het eerste gezicht doet het landschap van New Asgard misschien denken aan Scandinavische kusten of afgelegen eilanden. De echte locatie is echter nog charmanter. St Abbs biedt een heerlijke mix van kustschoonheid en de charme van een kleine stad, waardoor het een must is voor elke Marvel-fan of wandelaar in de buurt.

avengers endgame poster
meer superhelden dan je St Cuthbert’s staf kunt schudden – Bron: IMDb

The Last Kingdom (2015-2022)

The Last Kingdom is een Britse dramaserie gemaakt door Stephen Butchard, gebaseerd op de romans van Bernard Cornwell, The Saxon Stories gebaseerd op historische gebeurtenissen uit de 9e eeuw. Het plot volgt Uhtred, een Saks die is opgevoed door Denen, die het koninkrijk Wessex en zijn heerser, koning Alfred, helpt in de hoop zijn voorouderlijk huis Bebbanburg terug te winnen te midden van invasies van Vikingen die Engeland dreigen te veroveren. De serie werd uitgebreid gefilmd in en rond Bamburgh Castle, waar nu tentoonstellingen aan de serie gewijd zijn.

Alexander Dreymon plays Uhtred in the Last Kingdom
Alexander Dreymon speelt Uhtred in het Laatste Koninkrijk

Vera (2011-2025)

Vera is een Britse misdaadserie gebaseerd op de Vera Stanhope-romans van Ann Cleeves. De serie ging in première op ITV op 1 mei 2011 en heeft Brenda Blethyn in de hoofdrol als hoofdinspecteur Vera Stanhope. Vera gaat bijna met pensioen en is een toegewijde en nauwgezette detective bij de fictieve Northumberland & City Police. Ondanks haar verfomfaaide uiterlijk en opvliegende karakter, geeft ze veel om haar werk en collega’s. Ze demonstreert vaak haar superieure vaardigheden door haar werk te verbeteren. Ze demonstreert vaak haar superieure vaardigheden door kleine fouten in het denkproces van haar team te ontdekken. Vera staat bekend om haar slogan “I’m watching you pet” en lost zorgvuldig mysteries op. De buitenopnamen van haar huis werden gefilmd in een boerderij op de Snook, een deel van Holy Island. Zowel Bamburgh als de omliggende gebieden komen in de serie voor.

3 brenda blethyn as dci vera stanhope

Meet Me On The Corner – Lindisfarne (1971)

Lindisfarne is een Engelse folkrockband uit Newcastle upon Tyne die werd opgericht in 1968 en nog steeds optreedt. Ze maakten deel uit van de folkrevival van 1970 en hadden in de jaren 70 succes in de hitlijsten.

Boeken

Rob Roy en Ivanhoe – Walter Scott

Rob Roy speelt zich af in de Jakobitische opstand van 1715 en roept op briljante wijze een Schotland op dat op het punt van rebellie staat, waarbij historische feiten en de verbeeldingskracht van een romanschrijver worden gecombineerd tot een weergaloos portret van intriges, rivaliteit en romantiek. Scott’s huis in Abbotsford House getuigt van zijn succes als schrijver aan het begin van de 19e eeuw. Als fervent student geschiedenis breidde hij zijn romans uit met de romantiek van Schotland, maar toen zijn verkoopcijfers tegenvielen, richtte hij zich op de Engelse middeleeuwse geschiedenis en verweefde hij ridderlijkheid en romantiek in historische settings met zijn roman Ivanhoe.

543686
Rob Roy – Bron: Goodreads

Eten en drinken

Op de St Cuthbert’s Way kun je stoppen om te eten in hotels, pubs en restaurants of boodschappen doen in de plaatselijke dorpjes langs de route. Vegetariërs en veganisten komen ook aan hun trekken in de restaurants op de Rob Roy Way.

Walker’s Shortbread

Gemaakt in Speyside, een andere geweldige plek om te wandelen, is een echte delicatesse van Schotse snacks – Walker’s Shortbread. Shortbread is een soort rechthoekig Schots zandkoekje dat over de hele wereld wordt geëxporteerd. Naast de koekjes kun je in de fabriek in Aberlour ook andere heerlijke gebakjes proberen, zoals meringues, haverkoekjes en cakes.

Walkers Shortbread
Walkers Shortbread – Source: UBuy Ireland

Haggis

Als je aan de Schotse keuken denkt, is Haggis waarschijnlijk een van de eerste dingen waar je aan denkt. Het is een hartige pudding die bestaat uit een heerlijke combinatie van schapenpluk (orgaanvlees), havermout, uien, zout en kruiden. Voor sommigen is haggis niet het mooiste gerecht, maar het maakt het goed met zijn smakelijke smaak.

haggis and neeps
Haggis – Bron: Pollok Williamson

Deep-Fried Mars Bars

Gefrituurde Marsrepen zijn een uniek dessert dat in 1992 werd uitgevonden door John Davie. De beroemde chocoladereep wordt in beslag genomen met een mengsel van bloem, eieren en melk en vervolgens gefrituurd. Je vindt deze heerlijke snack in fish and chip shops (ook wel chippers genoemd) in heel Schotland.

deep fried mars bar
Deep Fried Mars Bar – Bron: The Nosey Chef

Neeps en Tatties 

Neeps en tatties worden vaak bij het nationale gerecht haggis geserveerd en zijn gemaakt van wortelgroenten die zijn gekookt en gepureerd tot twee heerlijke bijgerechten. Wanneer ze samen met Haggis worden geserveerd, wordt de maaltijd in zijn geheel een “Burns supper” genoemd. Neeps en tatties is gewoon een andere naam voor aardappelen en rapen.

neeps and tatties
Neeps and Tatties – Source: Co-op

Cullen Skink

Deze romige gerookte vissoep komt oorspronkelijk uit het noordoosten van Schotland, uit het dorpje Cullen, en is nog zo’n traditioneel Schots gerecht. Cullen skink bestaat uit gerookte schelvis, room, aardappelen en uien en wordt meestal geserveerd met geroosterd brood. Hoewel het oorspronkelijk een lokale specialiteit van Cullen was, kun je deze populaire soep in het hele land op Schotse menu’s vinden.

traditional scottish cullen skink
Cullen Skink – Bron: The Spruce Eats

Scotch Whisky

Het is moeilijk om Schotland niet te noemen zonder aan hun wereldberoemde whisky te denken. Whisky kan worden gemaakt van gemoute gerst, tarwe en/of rogge en elke whisky moet minstens drie jaar rijpen in een eikenhouten vat. De eerste schriftelijke vermelding van whisky dateert uit 1494 en er zijn nu ongeveer 140 whiskystokerijen in Schotland.

pouring scotch rocks glass getty 0222 2000
Scotch Whisky – Bron: Marta Stewart

Irn Bru

Irn-Bru, vaak de tweede nationale drank van Schotland genoemd, is een oranje koolzuurhoudende frisdrank met een kenmerkende zoete, pittige smaak. Irn-Bru is zo populair in heel Schotland dat het al lange tijd de best verkopende koolzuurhoudende drank is na Coca-Cola en de op twee na meest verkochte frisdrank in het Verenigd Koninkrijk. De Schotten zijn zo’n fan van deze bruisende pop dat ze het zelfs gebruiken om hun ham mee te glazuren of om cupcakes mee te maken!

irn bru
Irn Bru – Bron: Scotsman Food and Drink

Drambuie

Drambuie is een Schotse likeur. Het werd in de 18e eeuw uitgevonden door John MacKinnon. Men denkt dat de naam Drambuie afkomstig is van de Schotse Gaelic uitdrukking An Dram Buidheach. Dit betekent “de drank die voldoet” of “de bevredigende dram”.

drambuie
Drambuie – Bron: Distiller

Newcastle Brown Ale

Dit bier wordt al lang geassocieerd met de stad Newcastle en is verkrijgbaar in heel Northumberland en daarbuiten. Newcastle Brown Ale wordt in het Verenigd Koninkrijk gezien als een bier voor de arbeider, dat lang geassocieerd is geweest met zware industrie. In het noordoosten heeft Newcastle Brown Ale vaak de bijnaam ‘Dog’, verwijzend naar het Britse eufemisme dat je een man met een hond ziet. Dit werd traditioneel gebruikt als code voor een werkende man die het huis verliet om naar de pub te gaan. In Geordie dialect wordt het ook uitgesproken als broon, ‘bruin’. Elders in het Verenigd Koninkrijk staat het bekend als Newkie Brown.

newcastle brown ale poured in pint glass
Newcastle Brown Ale – Source: Kuriosatempel

Singin’ hinnies

Een “Singin’ Hinny” is een soort gebak dat op een hete bakplaat wordt gebakken. Het recept bestaat uit bloem, boter, reuzel, krenten, zout en melk, met bakpoeder als rijsmiddel. Als het mengsel kookt, maken de smeltende vetten een sissend geluid dat de indruk geeft dat de scones zingen. “Hinny” is een bijnaam in Northumberland die de genegenheid voor dit geliefde gebak benadrukt.

1024px singing hinnies

Is St Cuthbert’s Way geschikt voor veganisten?

Veganistische diëten zijn de laatste jaren in heel Europa steeds populairder geworden en je zult merken dat er in de meeste horecagelegenheden voldoende veganistische opties beschikbaar zijn. Alle accommodaties waar wij bij Hillwalk Tours mee werken garanderen ons dat veganistische ontbijten worden aangeboden zodra zij hiervan op de hoogte zijn. Er kunnen echter beperkte opties zijn in sommige van de meer landelijke gebieden op het pad, dus we raden je aan om bepaalde producten mee te nemen, zoals plantaardige melk, notenboter of eiwitpoeder als je dat wilt.

Daarnaast vind je op de volgende apps restaurants die vegetarische en/of veganistische opties bieden:

Nabijgelegen wandelroutes

Als je eenmaal St Cuthbert’s Way hebt gedaan, zijn er verschillende andere Schotse en Engelse wandelroutes waar je uit kunt kiezen. Hier zijn de andere Hillwalk Tours wandeltochten in de buurt die wij aanbieden:

St. Cuthbert’s Way Tips en veelgestelde vragen

Waarschijnlijk de meest gestelde vraag bij het lopen van de St Cuthbert’s Way of het plannen van een wandelvakantie is: Wat moet ik meenemen?

Zodra u uw wandelvakantie bij Hillwalk Tours heeft geboekt, ontvangt u een gedetailleerde lijst met aanbevolen uitrusting in uw wandelpakket. Voor degenen die nog steeds twijfelen, zijn hier een aantal dingen die u mee moet nemen op St Cuthbert’s Way:

Waterdichte kleding
Fleece en andere warme kleding
Ondergoed
Lichtgewicht en comfortabele broek
Warme sokken
Geschikte wandelschoenen
Rugzak
Muts en handschoenen
EHBO-doos & foliedeken
Fluit & zaklamp
Insectenspray & klamboe
Mobiele telefoon
Stekkeradapters/omvormers

Als je erover denkt om je trouwe viervoeter mee te nemen, zijn er een paar situaties waar je rekening mee moet houden. Het wordt aanbevolen om honden altijd kort aangelijnd en dicht bij hun baasje te houden. Tijdens het lopen van de St Cuthbert’s Way kan het zijn dat u op bepaalde tijden landbouwgrond kruist of er in de buurt komt. Honden zijn niet welkom in velden met vee of groenten. Dit kan meer moeite zijn dan het waard is, en het kan je ook afleiden van het genieten van de spectaculaire uitzichten en het verblijven in het heden. Omdat de meeste accommodaties waar wij mee werken geen huisdieren accepteren, is het niet mogelijk om huisdieren, zoals uw hond, mee te nemen op een wandelvakantie van Hillwalk Tours.mitzunehmen.

De St Cuthbert’s Way wordt over het algemeen als veilig beschouwd door wandelaars, maar het is altijd belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen als je aan een avontuur in de natuur begint. Blijf op de aangegeven paden, let op de getijden en de omstandigheden aan de kust, neem een telefoon mee en vooral, gebruik je gezonde verstand – dan komt alles goed!

Als je in de problemen komt of in een noodsituatie terechtkomt, is het raadzaam om de relevante hulpdiensten te bellen op 999 of 112. Het is ook belangrijk om te weten dat dit nummer gebeld kan worden vanaf mobiele telefoons met of zonder mobiele telefoonontvangst.

Voor degenen die hun wandelvakantie bij Hillwalk Tours op St Cuthbert’s Way hebben geboekt, bieden wij een 24/7 oproepservice en zullen wij u voorzien van gedetailleerde instructies over hoe u veilig kunt wandelen.

De wandeling is ideaal voor solowandelaars die er even tussenuit willen! Maar naast de hierboven genoemde punten kunnen een paar extra voorzorgsmaatregelen geen kwaad! Blijf zichtbaar, vertel iemand over je route, blijf zichtbaar en vertrouw op je instinct.

Over het algemeen vinden onze tochten plaats in de maanden maart tot en met oktober, zodat je hopelijk goed, droog weer hebt en langere dagen met daglicht tijdens je tocht. Dit zorgt er hopelijk voor dat je optimaal kunt genieten van je wandelervaring met ons. Je kunt ook de individuele tochten van de St Cuthbert’s Way op onze website bekijken.

Onze 7-daagse tochten zijn inclusief 6 overnachtingen – de eerste 6 nachten tijdens je trektocht. Je tocht eindigt op de zevende dag wanneer je uitcheckt uit je laatste accommodatie. Deze 7-daagse tochten omvatten 5 wandeldagen. De eerste en laatste dag van al onze wandelreizen zijn reisdagen, die gebruikt worden voor de transfer van/naar de plaats waar je wandelreis begint/ eindigt. Als je 7 dagen wilt wandelen, kies dan een van onze 9-daagse tochten.

Zodra de laatste betaling voor je tocht is ontvangen, ontvang je een e-mail met een digitale PDF-kopie van je wandeldocumenten, zoals je routebeschrijvingen, accommodatiegegevens en suggesties voor het diner, enz.

Je ontvangt ook een wandelpakket per post (naar je huisadres of naar de eerste accommodatie op je tocht) met belangrijke fysieke zaken voor je tocht, zoals de benodigde kaarten voor de tocht en bagagelabels*.

*Als je liever ook een fysieke kopie van je complete wandeldocumenten ontvangt, is het belangrijk dat je ons binnen 48 uur na het boeken van je tour een e-mail stuurt om ons dit te laten weten.

Hieronder vind je een overzicht van de documenten en items die je in je wandelrugzak kunt verwachten;
-Routebeschrijvingen (gemaakt door een lid van het Hillwalk Tours team die alle etappes van uw tour heeft gelopen)
-Gedetailleerde wandelkaart(en)
-Een hoge kwaliteit waterdichte kaart etui
-Gedetailleerde informatie over uw accommodatie en waar u verblijft
-Onze tips over de meest interessante bezienswaardigheden onderweg
-Een kijkje in de fascinerende lokale geschiedenis
Een gids met de beste eet- en drinkgelegenheden
Veiligheidsadvies, contactinformatie voor noodgevallen en de landcode voor wandelaars

St Cuthbert’s Way fotogalerij

Wandeltochten

Over Hillwalk Tours

Hillwalk Tours is een bekroonde wandelorganisatie gespecialiseerd in wandelvakanties in Ierland, Schotland, Engeland, Wales en langs de Camino de Santiago in Spanje. Ons doel is het creëren van gelukkige ervaringen voor al onze klanten, leveranciers en medewerkers.

Vul het onderstaande formulier in als je vragen hebt en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Volg ons op onze sociale media

Leave No Trace

Wij wandelen graag in de natuur en omdat je dit leest – denken we dat jij dat ook doet! Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat onze impact op het milieu beperkt blijft, zodat wandelaars na ons van hetzelfde uitzicht kunnen genieten. De regel is: als je weggaat, zorg er dan voor dat de natuur er hetzelfde uitziet als toen je aankwam of simpel gezegd “laat geen sporen achter”. Naarmate meer en meer mensen de natuur intrekken, wordt onze collectieve stempel op het milieu groter.

Wat betekent dit in de praktijk? Laat natuurlijk geen afval achter. Verzamel geen stenen, bloemen of andere “souvenirs”. Kerf je naam niet in een boom en breek geen takken af… Ik denk dat je begrijpt wat ik bedoel. Het is noodzakelijk dat wandelaars hun steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat zwerfvuil, schade aan de vegetatie en alle vormen van vervuiling worden beperkt.

Lawaai kan ook een vorm van vervuiling zijn. Wie bijvoorbeeld luid pratend en lachend door een bos loopt, verpest de rust van andere wandelaars, die de vogels niet meer kunnen horen. Hetzelfde geldt voor mobiele telefoons die plotseling beginnen te rinkelen. Zet het volume zachter en respecteer je omgeving. Uiteindelijk gaat het erom dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van een wandeling door de natuur. Dat geldt dus voor jou, maar ook voor degenen die na jou het pad betreden.

Hillwalk Tours ondersteunt met trots duurzaam toerisme en houdt van de natuur zoals die is – wild, vredig en schoon. We zijn er trots op dat we het “Leave No Trace” initiatief steunen dat als doel heeft de natuurlijke schoonheid van elk land waar we wandelvakanties aanbieden te behouden. We proberen ook een prettige ervaring te creëren voor onze accommodatie en de restaurants, winkels en taxibedrijven die onze wandelaars bedienen. Dit zijn vaak kleine bedrijven in geïsoleerde gebieden die zijn achtergelaten door stedelijke migratie en een gebrek aan investeringen in landelijke gebieden. Hun warme gastvrijheid en vriendelijke welkom belichamen de magie van een Hillwalk Tour en we zijn toegewijd om te helpen deze landelijke gemeenschappen levend te houden.

De voordelen van wandelen

In de afgelopen jaren is algemeen bekend geworden dat wandelen in de buitenlucht tal van voordelen heeft voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Hieronder volgen enkele voorbeelden van deze voordelen:

  • Gewichtsverlies
  • Spiertoename
  • Stofwisseling verbeteren
  • Spijsvertering verbeteren
  • Betere kwaliteit slaap
  • Toename van vitamine D
  • Discipline verbeteren
  • Gevoel van prestatie
  • Leven in het huidige moment