Romeinse soldaten, verhalen over goden en fascinerende ruïnes uit de Romeinse tijd. Het behoort allemaal tot het historisch erfgoed dat nog te bewonderen is op Hadrian’s Wall Path, de wandelroute langs de Muur van Hadrianus. Lees hier alles over de Muur van Hadrianus en de top 10 bezienswaardigheden die te zien zijn voor wandelaars.
Wie was Hadrianus?
De bouw van de Muur van Hadrianus begon in de tweede eeuw in opdracht van de Romeinse keizer Hadrianus. Hoewel hij tegenwoordig vooral herinnerd wordt als de Romeinse keizer die de Muur van Hadrianus liet bouwen, heeft hij meer op zijn naam staan. Hij gaf bijvoorbeeld opdracht tot het herbouwen van het Pantheon in Rome. Bovendien ontworp hij de Tempel van Venus en Roma, wat de grootste tempel van Rome zou worden.
Hadrianus reisde graag rond om persoonlijk alle uithoeken van zijn rijk te inspecteren. Hij bezocht bijna elke provincie van het keizerrijk, wat in de tijd van zijn heerschappij grote delen van het Midden-Oosten en Europa besloeg. Hij was verzot op de cultuur en filosofie van Griekenland. Daarom wilde hij van Athene de culturele hoofdstad van het Romeinse Rijk maken. Daarom liet hij veel indrukwekkende tempels bouwen in deze stad.
In zijn leven kreeg Hadrianus geen kinderen. In 136, toen Hadrianus zelf ongeveer zestig jaar oud was, ‘adopteerde’ hij de dertiger Lucius Ceionus Commodus, die zijn opvolger moest worden. De beoogde keizer overleed echter in 138, nog voordat Hadrianus in datzelfde jaar stierf. Daarom ‘adopteerde’ Hadrianus de vijftiger Antoninus Pius, die zijn daadwerkelijke opvolger zou worden.
Muur van Hadrianus
In 122 werd begonnen met de bouw van de Muur van Hadrianus, die toen al naar de keizer werd vernoemd. De muur diende als grensafscheiding van de noordelijke provincie Britannia van het Romeinse Rijk. Hadrianus was hier op bezoek geweest, waarna hij opdracht gaf voor de bouw van de muur. De voornaamste reden om de muur te laten bouwen, was het feit dat er herhaaldelijke aanvallen plaatsvonden door lokale volkeren van buiten het Romeinse Rijk. Met name de Picten en Schotten wilde Hadrianus op deze manier buiten de grenzen van het Romeinse Rijk houden.
De muur was ongeveer 117 kilometer lang en was gemaakt uit steen en plaggen. Het eerste deel van de muur werd drie meter breed gemaakt, maar later gebouwde delen waren iets smaller. Waarschijnlijk was de muur zo’n vier tot vijf meter hoog. Het architectonische gevaarte was niet alleen een verdedigingswerk; Hadrianus wilde met de imposante muur ook laten zien hoe machtig en rijk het Romeinse Rijk op dat moment was.
Ondergang
Duizenden soldaten bezetten de muur, die tot in de vierde eeuw dienst zou blijven doen als verdedigingswerk. Uiteindelijk waren er steeds meer Europese volkeren die het Romeinse Rijk deden wankelen, waaronder de Hunnen, Westgoten en Oostgoten. Uiteindelijk trokken de Romeinen zich terug en werd de provincie Britannia in 410 ontruimd.
In eerste instantie werd een groot deel van de materialen van de Muur van Hadrianus gebruikt door lokale bewoners. Zij namen stenen uit de muur om zelf meer te bouwen, waardoor een groot deel van het bouwwerk vandaag de dag niet meer overeind staat. Toch zijn er nog flinke delen van de muur intact, en zijn er indrukwekkende restanten van militaire kampen en dorpen te zien.
[content_block id=1664 slug=hadrians-wall-path suppress_content_filters=’yes’]
Top 10 bezienswaardigheden
Het pad langs de muur van Hadrianus is een van de populairste vakantiebestemmingen in Noord-Engeland. En terecht: een aantal van de mooiste plaatsen in Engeland liggen verspreid langs deze oude Romeinse muur. Romeinse forten, middeleeuwse kastelen en moderne steden behoren tot de top 10 bezienswaardigheden langs Hadrian’s Wall Path.
1.Battlesteads Observatorium
De wereld kent tegenwoordig niet meer veel plaatsen waar het ’s nachts pikkedonker is. Op de grens van Northumberland Nationaal Park ligt zo’n zeldzame duistere oase. Verruil de historische Romeinse bouwsels voor een kijkje naar de toekomst.
Bij het observatorium van Battlesteads hebben reizigers de mogelijkheid om een van de helderste sterrenhemels in Noord-Engeland waar te nemen.
2. Tempel van Mithras
Mithras was een van de populairste goden onder Romeinse soldaten. Geen wonder dat de Romeinen verschillende tempels wijdden aan deze god van het mysterieuze mithraïsme. Ookal is het bouwwerk tegenwoordig omringd door weilanden, nog altijd straalt de ruïne van de kleine tempel een raadselachtigheid uit.
3. Newcastle
Newcastle is een van de grootste plaatsen in Engeland en het culturele hoogtepunt op onze tocht langs de muur van Hadrianus. Het ‘nieuwe’ kasteel waaraan de stad haar naam dankt, is niet bepaald nieuw. Dit historische pand in het midden van de stad stamt uit de twaalfde eeuw.
Naast het kasteel staat een ander indrukwekkend bouwwerk: Black Gate, de verdedigingspoort die een zo’n honderd jaar later werd gebouwd. Wie na alle geschiedenislessen graag even terugreist naar het heden, hoeft in Newcastle niet ver te zoeken voor hippe uitgaansgelegenheden.
Verblijf een extra nacht in de buurt van Newcastle om deze stad – een van de hipste plaatsen in Engeland – te verkennen!
4. Chester’s Romeins fort
Waan je in het oude Romeinse Rijk in het meest complete Romeinse fort van Groot-Brittannië. Zo’n driehonderd jaar lang was dit de verblijfplaats van honderden cavaleriesoldaten. De prachtig bewaard gebleven muren van de badhuizen (inclusief stoomkamers) geven een idee van hoe deze Romeinen hun tijd doorbrachten.
5. Senhouse Romeins Museum
Dit museum ligt ten zuiden van Bowness-on-Solway – het eindpunt van onze tocht langs de muur van Hadrianus. Het loont echter om na afloop een bezoek te brengen. De dramatische ligging van het Senhouse Romeins Museum, uitkijkend over de zee, is al reden genoeg om af te reizen naar Maryport.
Dan hebben we het nog niet over de oudste collectie van Romeinse artefacten in Groot-Brittannië, waaronder eeuwenoude altaarstenen en munten.
6.Vindolanda
Het Romeinse fort en dorp Vindolanda is een van de populairste bezienswaardigheden langs de muur van Hadrianus. Loop langs de restanten een fort, een badhuis en woningen.
Bezoekers krijgen een unieke kijk in het alledaagse leven van de Romeinen dankzij de zeldzame tabletten die in Vindolanda zijn gevonden. De teksten op deze goed bewaarde plankjes – die te zien zijn in het museum – hebben een grote rol gespeeld bij het onderzoek naar de Romeinse tijd.
Vindolanda is een van de extra activiteiten die toegevoegd kunnen worden aan onze wandeltocht langs de muur van Hadrianus.
7. Lanercost Priory
Niet alle bezienswaardigheden langs de muur van Hadrianus werden gebouwd door de Romeinen. Het klooster van Lanercost is zonder twijfel een van de indrukwekkendste attracties die wandelaars in Noord-Engeland tegenkomen. Lanercost Priory stamt uit de twaalfde eeuw en werd deels gebouwd met stenen uit de muur van Hadrianus. Er worden nog altijd diensten gehouden in de priorij.
8. Arbeia Romeins fort
Iets ten oosten van het beginpunt van de route langs de muur van Hadrianus ligt het Romeinse fort dat ooit de riviermonding van de Tyne bewaakte. Reconstructies van de originele gebouwen tonen de schaal van deze nederzetting, waar duizenden troepen waren gevestigd.
9. Housesteads Romeins Fort
Vlakbij Once Brewed, ongeveer halverwege de route langs de muur van Hadrianus, liggen de indrukwekkende resten van dit Romeinse fort. Wandel tussen de resten van barrakken, een ziekenhuis en eeuwenoude toiletten. Bezoekers aan deze ruïnes genieten bovendien een panoramisch uitzicht over de rollende heuvels met weilanden en enkele bomen.
10. Carlisle
Al lang voor de Romeinse tijd was Carlisle een belangrijke locatie op de Britse eilanden. Als toegangspoort tot het Engelse Lake District en een van de grootste plaatsen in Noord-Engeland, is dit een bruisende bestemming vol evenementen en attracties.
Bezoek het beroemde Tullie House Museum, volg resten van de muur van Hadrianus en bewonder de kathedraal, maar geniet ook van het culinaire aanbod in deze hoofdstad van Cumbria.
Voeg een extra dag in Carlisle toe aan de wandeling langs de muur van Hadrianus om deze bezienswaardigheden te bezoeken.
Klaar voor een wandeltocht langs de muur van Hadrianus? Bekijk ons aanbod van rustige, middelmatige en uitdagende wandelroutes langs dit unieke historische erfgoed in Noord-Engeland!
[content_block id=1664 slug=hadrians-wall-path suppress_content_filters=’yes’]