Vraag jij je wel eens af of je telefoonverslaafd bent? Grote kans dat het antwoord ja is. Toch zijn er veel manieren om een telefoonverslaving te lijf te gaan – bijvoorbeeld met een vakantie zonder internet!
Laten we eerlijk zijn: de wereld kampt met een massale telefoonverslaving. Er zijn tegenwoordig nog weinig mensen die zich niet nerveus voelen als ze gescheiden worden van hun telefoon. Het scherm van onze smartphone is het eerste waarnaar we zoeken als we wakker worden en het laatste dat we zien voordat we gaan slapen. Ga de afkickverschijnselen te lijf met deze acht tips.
1. Stap uit de ontkenningsfase
De gemiddelde Nederlander besteed uren per dag online en ontgrendelt zijn telefoon misschien wel meer dan honderd keer op een dag. Maar jij niet, natuurlijk. We denken graag dat het bij ons wel meevalt, omdat we allemaal wel iemand kennen die meer tijd online besteed dan wijzelf. Dat betekent niet per se dat we gezond bezig zijn.
Installeer een app die jouw telefoongebruik analyseert (QualityTime voor Android/Moment voor iPhone). Deze apps kunnen ook een waarschuwing geven wanneer je een bepaalde grens overtreed, zodat het makkelijker wordt om je eigen telefoongebruik in te schatten. Misschien ontdek je dat je toch iets meer telefoonverslaafd bent dan je in eerste instantie dacht…
2. Plan je online uren
Het internet biedt een constante stroom aan informatie. Het is belangrijk om je te realiseren dat hier nooit een einde aan komt. Terwijl je één bericht leest, komen er tien nieuwe posts bij.
In plaats van de hele dag online zijn, is het productiever om een deel van de dag vrij te houden voor recreatie op het internet. Lees e-mails alleen tijdens werkuren – dus niet ’s avonds of in het weekend – en reserveer bijvoorbeeld in de middag een blok van een (half) uur om te besteden aan sociale media.
3. Plan je offline uren
Nog belangrijker: reserveer bepaalde momenten om zonder telefoon door te brengen. Zet alle schermen bijvoorbeeld uit tijdens maaltijden. Laat je mobiel thuis als je de deur uit gaat voor een wandeling.
Reserveer het eerste uur in de ochtend en het laatste uur voor het slapengaan voor offline activiteiten, zoals het lezen van een boek, ochtendgymnastiek of een gesprek met de barista.
Moeite om je te houden aan deze restricties? Zet je telefoon op vliegtuigstand of schakel de router in je huis even uit tijdens jouw offline moment.
4. Zone zonder schermen
Het kan erg bevrijdend zijn om een zone zonder schermen in te voeren in je huis. Probeer bijvoorbeeld de slaapkamer vrij van schermen te houden door je telefoon ’s nachts in een andere ruimte op te laden. Hierdoor zal je ook sneller geneigd zijn om ’s ochtends niet direct naar een elektronisch apparaat te grijpen.
5. Zeg nee tegen notificaties
Notificaties zijn een slim middel waarmee bedrijven je zo vaak mogelijk naar hun app proberen te lokken. Door alle geluiden, vibraties en pushberichten uit te zetten, krijg je de macht om zelf te bepalen wanneer je een app bezoekt.
Het grootste voordeel: je wordt niet meer continu afgeleid terwijl je met andere zaken bezig bent. Als je een taak onderbreekt om op je telefoon te kijken (zelfs voor vijf seconden) duurt het tot twintig minuten om je volledige aandacht weer terug te brengen bij het werk.
Het maakt uiteindelijk weinig uit of je elke vijf minuten op What’s App kijkt, of eens in de twee uur. Vertrouw erop dat mensen je zullen bellen wanneer er echt iets belangrijks aan de hand is.
6. Vakantie zonder internet
Een vakantie zonder internet kunnen we ons maar lastig voorstellen nu er wifi is op de meest afgelegen bestemmingen. Toch zijn er bepaalde bestemmingen die juist pronken met hun gebrek aan internet.
Als je ernstig telefoonverslaafd bent, is het misschien een goed idee om een digitale detox te ondernemen. Deze ‘kampen’ zijn speciaal ontworpen voor mensen die moeite hebben hun telefoon los te laten en bieden afleiding tegen de afkickverschijnselen.
Heb je te maken met een mildere telefoonverslaving, of wil je gewoon een weekje ontkoppelen, dan kan dit vrijwel overal. Onze wandeltochten zijn een perfect alternatief voor wie op eigen houtje een digitale detox wil ondernemen.
7. Leer over de gevaren van telefoonverslaving
Is dit niet allemaal een beetje overdreven? Veel mensen zien geen gevaar in de manier waarop het internet en telefoons gebruikt worden. Het is belangrijk om het wetenschappelijk bewijs op dit gebied serieus te nemen.
Steeds meer onderzoeken wijzen uit hoe schadelijk een telefoonverslaving kan zijn. Depressie, slaapproblemen, overgewicht en angststoornissen zijn slechts enkele van de psychische en lichamelijke problemen die in verband staan met overmatig internetgebruik.
8. Back to basics
Hoe tof was het toen we nog brieven naar elkaar schreven? Gelukkig is de postbode (nog) niet verdwenen uit onze samenleving. Schrijf weer eens een ouderwetse brief naar een vriend, verstuur wat ansichtkaarten wanneer je op reis bent of begin een gesprek met iemand op straat. Deze “ouderwetse” wijzen van communicatie kunnen helpen om op een nieuwe manier naar sociale interactie te kijken.
Wie deze tips gebruikt, zal binnen de kortste keren een verschil zien in zijn humeur, slaapkwaliteit en energie. Eerst zien, dan geloven? Probeer het eens een maandje uit!