De Muur van Hadrianus heeft enorm veel te bieden. Wandel over het pad langs de Muur. Ontdek ruïnes van de noordelijkste grens van het Romeinse Rijk in Groot-Britannië. Ervaar de rust en stilte van de Engelse wildernis. Als UNESCO-Werelderfgoed vind je langs deze eeuwenoude muur historische resten en een prachtige omgeving. De Muur, forten en wachttorens – uitgestrekt over 135 kilometer – tonen de vergevorderde militaire en bouwkundige technieken van het Romeinse Rijk.
Een overzicht van de wandeling
De route
Deze wandelroute wordt beschouwd als een van de makkelijkste lange afstandswandelingen in Engeland. Van Wallsend aan de oostkust van Engeland tot Bowness-on-Solway aan de westkust, bestrijkt de muur een gebied van 135 kilometer. De route is opgebouwd van een combinatie van wandelpaden, velden, goed onderhouden sporen en enkele stijgingen. De vlakke ondergrond van het landschap maakt de route langs de Muur van Hadrianus geschikt voor mensen van alle leeftijden en fysieke gesteldheden. Wie geen zin heeft om de volledige 135 kilometer te lopen, kan kiezen uit verschillende etappes van de wandelroute.
Van Oost naar West
Aangezien de Romeinen de muur van oost naar west bouwden, is dit de populairste richting om de route te wandelen. Vertrekkend vanaf Newcastle, wordt de schaal van dit Romeinse project steeds duidelijker naarmate meer forten en wachttorens in zicht komen.
Het middelste deel van de wandeling, tussen Chollerford en Lanercost, is waar je de echte wildernis van het platteland ervaart. Een aantal van de belangrijkste en best bewaarde ruïnes liggen hier, zoals Housesteads en Vindolanda.
Wat golvend terrein, goed bewaard gebleven Romeinse ruïnes en merkwaardige dorpjes later, komt de muur tot een einde – niet in Wallsend, zoals je misschien zou verwachten, maar in Bowness-on-Solway.
Sycamore Gap
Sycamore Gap is een van de meest gefotografeerde plekken langs de muur en zelfs van Nationaal Park Northumberland. Gebruikt als filmlocatie voor Robin Hood: Prince of Thieves, is deze omgeving direct herkenbaar.
Muur van Hadrianus geschiedenis
Een stap terug in de tijd
Rond 122 n.Chr. bezocht keizer Hadrianus het noorden van Engeland om de constructie van zijn muur te inspecteren. Het doel van de Muur van Hadrianus is een onderwerp van discussie. De muur werd vaak gezien als grens tussen Engeland en Schotland; dit was echter niet het geval. Het is een afbakening van de noordelijkste grens van het Romeinse Rijk in Groot-Britannië, waardoor sommigen geloven dat de constructie diende als bescherming tegen de barbaren in het noorden.
De effectiviteit van de Muur voor dit doel is eveneens een onderwerp van discussie. Of de muur geschikt was om aanvallen vanuit het noorden te voorkomen of tegenhouden of niet, de Muur van Hadrianus is in ieder geval een demonstratie van de macht en vooruitstrevende bouwtechnieken van het Romeinse Rijk.
Er wordt geschat dat drie legioenen van Romeinse infanterie aan dit project werkten. Elke krijgsmacht bestond uit grofweg 5.000 man, die er ongeveer zes jaar over deden om de bouw te voltooien.
Bouw van de Muur – deel 1
Aan het begin van de bouw was het de bedoeling dat de Muur ongeveer 3 meter wijd en 4,5 meter hoog werd. Er werd slim gebruik gemaakt van het omliggende landschap door de Muur en bijbehorende bouwwerken op rotsen en richels te bouwen. Dit zorgde voor hoge uitkijkpunten en een duidelijk, onbelemmerd zicht op het noorden.
Telkens een mijl van elkaar verwijderd, werden kleine forten en poorten gebouwd. Deze worden mijlkastelen genoemd. Na uitgravingen en onderzoek, wordt geschat dat elk mijlkasteel ongeveer 5 tot 8 man huisvestte. Verschillende kenmerken werden verwerkt in elk bouwsel – sommigen hadden ovens en kachels, sommigen hadden traphuizen en anderen waren uiterst simpel.
Tussen elk mijlkasteel lagen twee wachttorens. Deze waren altijd gemaakt van steen en boden uitstekende uitkijkpunten over het noorden. In het beginstadium van de bouw leek veiligheid nog niet een grote zorg te zijn, aangezien deuren en ingangen op de begane grond werden gebouwd.
Bouw van de Muur – deel 2
Later tijdens de bouw werden forten en extra veiligheidsmaatregelen geïntroduceerd. We kunnen enkel speculeren dat de Romeinen in deze tijd misschien te maken hadden met een toename van aanvallen uit het noorden. Er werd geconcentreerd op een sterkere bezetting van de forten en makkelijkere beweging daarbinnen. Er wordt geschat dat 500 tot 1.000 troepen in elk fort waren gestationeerd. Dubbele poorten werden gebruikt om de in- en uitstroom vloeiender te maken.
Op bepaalde delen werd een grote gracht gegraven met hopen grond aan elke zijde. Hierdoor zou het vrijwel onmogelijk geworden zijn om over te steken zonder hulp van de oversteekpunten, die sterk afnamen.
Tegen het einde van de bouw is een afname waar te nemen in de kwaliteit van het werk. De afmetingen van de Muur werden kleiner en slordig vakmanschap is zichtbaar. Dit zou kunnen betekenen dat de Romeinen plotseling haast maakten om de bouw te voltooien.
Muur van Hadrianus feiten
- De Muur van Hadrianus zou de inspiratie zijn geweest voor ‘De Muur’ in de boekenserie Game of Thrones van George R. R. Martin. De muur die in deze serie voorkomt, is ongeveer 200 meter hoog en gemaakt van massief ijs.
- Slechts enkele decennia na de voltooiing van de bouw, werd de Muur van Hadrianus verlaten en vervangen door een andere muur die nog noordelijker lag. Deze staat bekend als de Muur van Antoninus. Deze muur werd vervolgens weer verlaten, waarna de Muur van Hadrianus opnieuw werd bezet.
- Wandelaars kunnen de Muur van Hadrianus volgen over de hele lengte, van kust tot kust in Engeland. Deze lange afstandswandeling in Engeland is uiterst fotogeniek en geeft veel voldoening.