Steeds meer reizigers zijn geïnteresseerd in duurzaam toerisme. We willen milieubewust reizen en zo min mogelijk impact hebben op de natuur om ons heen. Ook bij Hillwalk Tours zijn we hiermee bezig en proberen we tips te geven waarmee iedereen milieubewust reizen kan.
Outdoor-liefhebbers kunnen talloze richtlijnen volgen om de impact op de natuur te beperken, maar een van de beste voorzieningen komt van de Amerikaanse organisatie Leave No Trace. Op de website van deze non-profitorganisatie staan zeven principes uiteengezet om te genieten van de natuur zonder een spoor achter te laten.
Hoewel deze tips gemaakt zijn met het oog op Amerikaanse nationale parken en natuurgebieden, zijn ze toepasbaar op vrijwel elke activiteit in de buitenlucht over de hele wereld.
Milieubewust reizen in 7 principes
Dat klinkt allemaal mooi, maar hoe ziet Leave No Trace eruit in de praktijk? Het komt erop neer dat jij je laat beïnvloeden door de natuur, niet andersom. Deze zeven principes helpen daarbij:
1. Planning en voorbereiding
Het is belangrijk om een planning te maken wanneer je een nieuw natuurgebied bezoekt – een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg dat je de specifieke regels van het gebied kent en hou je daaraan. Probeer het bezoek te plannen buiten het hoogseizoen of op minder populaire tijden, zodat de natuur niet overbelast raakt, en reis in kleinere groepen.
2. Reis en kampeer op duurzame grondsoorten
Dit betekent dat je zo veel mogelijk op uitgestippelde paden en kampeerplaatsen blijft. Andere voorbeelden van een duurzame grondsoort zijn steen, grind, droog gras of sneeuw. Bescherm oevergebieden door ruim 60 meter van rivieren en meren te kamperen. Neem de tijd om de perfecte kampeerplek te zoeken, zonder dat je veranderingen hoeft aan te brengen aan de omgeving. Vermijd locaties waar sporen te zien zijn van eerdere kampeerders en houd het kamp klein.
3. Laat geen afval achter
Dit is misschien wel de meest logische tip voor milieubewust reizen. Neem al het afval, inclusief wc-papier, met je mee totdat je een geschikte afvalbak tegenkomt. Gebruik biologisch afbreekbaar zeep wanneer je jezelf wast of de afwas doet, en zorg dat het afvalwater niet in natuurlijke waterbronnen terecht komt.
4. Laat alles liggen
Geniet van de omgeving, maar blijf af van culturele of historische structuren. Laat stenen, planten en andere natuurlijke objecten liggen zoals je ze bent tegengekomen. Leg geen structuren, meubels of grachten aan in een natuurgebied. Kortom: probeer alles precies zo te houden zoals het is.
5. Kijk uit met kampvuren
Een kampvuur is natuurlijk hartstikke gezellig, maar kan ook ernstige gevolgen hebben voor de omgeving. Gebruik in plaats van een kampvuur een klein kookplaatje om eten op te warmen en een kaarslantaarn voor licht. Ben je in een gebied waar kampvuren zijn toegestaan? Gebruik de aangewezen vuurhaarden, houd het vuur klein en gebruik enkel takjes van de grond die je met je handen kan breken. Verbrand alles tot er alleen as over is en doof het vuur volledig. Verspreid het koele as.
6. Respecteer de buren
Als je te gast bent in een natuurgebied, houd dan rekening met de oorspronkelijke bewoners van het gebied: de wilde dieren. Bewonder wilde dieren van een afstandje, zonder ze te volgen of voeren. Berg voedsel en afval goed op om de dieren (en jouw voorraad) te beschermen. Probeer dieren niet te storen op momenten dat zij extra kwetsbaar zijn, zoals de paartijd.
7. Denk aan andere bezoekers
Het is fijn om een natuurgebied helemaal voor jezelf te hebben, maar realistisch gezien zal je een ervaring in de buitenlucht vaak delen met anderen. Doorgewinterde wandelaars zullen bekend zijn met de belangrijkste do’s en don’ts in de natuur, zoals het voorrang geven aan reizigers die bergopwaarts lopen. Waar het op neer komt: wees vriendelijk, gun elkaar de ruimte en maak geen harde geluiden.