> Hillwalk Tours Reisblog > Buiten de Gebaande Paden > Historisch erfgoed in Ierland: 9 plekken om niet te missen!
POSTED BY mei 30, 2019

Duizenden jaren oude grafheuvels, overblijfselen van de Kelten en in de ijstijd ontstane natuurgebieden – Ierland heeft geen gebrek aan historisch erfgoed. Sommige van deze plekken liggen misschien van het gebaande pad, maar ze zijn stuk voor stuk de moeite waard.

Het oeroude erfgoed van Ierland is een van de ultieme bestemmingen! Bezoek jij dit jaar de steencirkels in Cavan Burren Park of het fascinerende kloosterdorp in de Glendalough-vallei? Leer alles over de Ierse geschiedenis op deze archeologische hotspots!

historisch erfgoed in Ierland ierse geschiedenis knowth

De grafheuvels van Knowth en Newgrange zijn ouder dan de piramides van Gizeh of Stonehenge. Foto: theilr/Flickr

1. Grafheuvels ouder dan Gizeh

Newgrange en Knowth behoren tot de belangrijkste archeologische vondsten uit de Ierse geschiedenis. Deze twee grafheuvels zijn ouder dan de piramiden van Gizeh en Stongehenge in Engeland, maar bieden een even interessante blik in de geschiedenis van hun omgeving. Op de bouwstenen van de tempels staan fascinerende graveringen die behoren tot de belangrijkste prehistorische rotskunst in Europa.

Tijdens de kortste dag van het jaar schijnt de zon precies in de nauwe ingang van de grafheuvels, waardoor een smalle lichtstrook het middelpunt van de rituele kamer bereikt. Dit spektakel trekt jaarlijks bezoekers van over de hele wereld. Het blijft een mysterie hoe de bewoners van Ierland vijfduizend jaar geleden zo’n ingenieus bouwwerk voortbrachten.

2. Oerlandschap van Cavan

Het fascinerende landschap van het Cavan Burren Park kreeg haar vorm tijdens het laatste glaciaal, toen enorme gletsjers over het land gleden en valleien uitsleten. De ijskappen zijn inmiddels weg uit Ierland, maar het oeroude natuurgebied ziet er nog grotendeels uit zoals in de prehistorie. Enorme zandsteenrotsen liggen nog exact op de plekken waar zij door gletsjers werden achtergelaten.

De stenen in het landschap vertellen het verhaal van dit historisch erfgoed: miljoenen jaren oude fossielen, eeuwenoude rotskunst en mysterieuze steencirkels liggen in het park te wachten om ontdekt te worden!

historisch erfgoed in Ierland ierse geschiedenis cobh titanic

Het kustplaatsje Cobh was de laatste plek waar de Titanic aanmeerde voor haar rampzalige reis over de Atlantische Oceaan. Foto: visitcobh.com

3. Laatste haven voor Titanic

De menselijke geschiedenis van Ierland gaat vele duizenden jaren terug. Ook de recente geschiedenis van het land is echter gevuld met fascinerende verhalen. Wist je al dat de Titanic gebouwd was in Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland? In de kustplaats Cobh, aan de zuidkust van het eiland, kun je alles leren over dit beruchte passagiersschip. Cobh was immers de allerlaatste plaats waar de Titanic voor anker ging, voordat het vaartuig haar eerste en laatste reis over de Atlantische Oceaan begon. Drie dagen na vertrek van deze Ierse plaats (toen nog Queenstown genoemd) zonk het schip.

Bovendien speelde Cobh een belangrijke rol in de massale emigratie van Ieren naar Noord-Amerika. Van de 6 miljoen Ieren die tussen 1848 en 1950 emigreerden, vertrokken zo’n 2,5 miljoen mensen vanuit Cobh.

[content_block id=1650 slug=burren-way suppress_content_filters=’yes’]

4. Prehistorisch hunebed

Poulnabrone dolmen is een duizenden jaren oud hunebed en bovendien een van de fascinerendste bezienswaardigheden in de Burren, een weids karststeenlandschap in graafschap Clare. De Burren is het grootste karststeenlandschap van Europa, en is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. Bestaand uit grijs gesteente vol gaten en gleuven, ziet de barre omgeving er bijna buitenaards uit. Daar voegt de Poulnabrone dolmen nog een vleugje mysterie aan toe. Wie maakte dit grafmonument en wie zijn de 33 mensen die hier begraven liggen?

Een mooie manier om de omgeving van de Burren te verkennen, is door het wandelen van de Burren Way. Deze wandelroute passeert meerdere onvergetelijke bezienswaardigheden in West-Ierland. Bijvoorbeeld de weteldberoemde Kliffen van Moher, het knusse plaatsje Doolin en natuurlijk Poulnabrone Dolmen!

historisch erfgoed in Ierland ierse geschiedenis uisneach

Elk jaar vindt er een eeuwenoud festival plaats op de heuvel van Uisneach, waarbij een vreugdevuur wordt aangestoken. Foto: Andrea Nuzzo / CC BY-ND 2.0

5. Uitstekend uitzicht

De heuvel van Uisneach is het geografische en spirituele middelpunt van Ierland. Hoewel de heuvel zelf nog geen 200 meter hoog is, is het uitzicht van de top spectaculair. Bij goed weer zijn maar liefst 20 van Ierlands 32 graafschappen zichtbaar!

Archeologen vonden hier resten van grafheuvels, ringforten en een weelderig koninklijk paleis. Uisneach is een van de minder bekende bestemmingen voor historisch erfgoed in Ierland – een ware verborgen schat als je het ons vraagt!

[content_block id=1648 slug=connemara suppress_content_filters=’yes’]

6. Einde van de wereld

Inishmore, het grootste van de Aran-eilanden, is een geweldige bestemming. Al helemaal voor wie graag tijd doorbrengt in de frisse Atlantische buitenlucht! Wandel of fiets rond het dunbevolkte eiland en maak onder meer kennis met de zeehondenfamilie die hier woont.

Aan de zuidkust van het eiland, op de rand van een steile klif, liggen de fundamenten van een prehistorisch ringfort: Dun Aengus. Men schat dat dit bouwwerk ruim drieduizend jaar oud is. Europa heeft weinig ringforten uit deze periode die zo goed bewaard zijn gebleven en zo’n onvergetelijk uitzicht bieden. Deze adembenemende locatie is zonder twijfel een van de hoogtepunten van Ierlands historisch erfgoed!

historisch erfgoed in Ierland kilmainham goal

Foto: Yoav Aziz / Unsplash

7. Griezelige gevangenis

De meeste reizigers die Ierland bezoeken, blijven op zijn minst een dag of twee in Dublin. De Ierse hoofdstad heeft een enorm aanbod van historische bezienswaardigheden, waaronder voorwerpen van Vikingen, een betoverend kasteel en tientallen kerken en kathedralen – elk met hun eigen verhalen en legendes.

Maar een wel heel unieke bezienswaardigheid is de Kilmainham Gaol, een oude gevangenis die nu als museum te bezoeken is. Verhalen van de Ierse Burgeroorlog, de opstanden tegen de Britse heerschappij en de Ierse Hongersnood zijn allemaal verenigd in dit griezelige gebouw. Let wel op: de gevangenis is enkel te bezoeken met een vooraf geboekte rondleiding!

historisch erfgoed in Ierland glendalough ierse geschiedenis wicklow way

Foto: De iconische ronde toren en het eeuwenoude kerkje van Glendalough. Ryan Schreiber / CC BY 2.0

8. Kalme kloostervallei

Wie het graafschap Wicklow – ten zuiden van Dublin – bezoekt, kan deze plek onmogelijk aan zich voorbij laten gaan. De vredige Glendalough-vallei is niet alleen een van de mooiste natuurgebieden van het land, maar bovendien de locatie van een uniek historisch erfgoed! Glendalough was een religieus dorp in de vroege middeleeuwen.

Bij de restanten van de zesde-eeuwse kloostervestiging voelt het of je terug in de tijd gaat. Een hoge, ronde toren, een kerkje, een begraafplaats en verschillende fundamenten zijn nog altijd te bewonderen. Ook de vredige omgeving van de Oost-Ierse vallei is absoluut de moeite waard. Het spectaculaire uitzicht op de vallei met een spiegelend meer en de iconische toren is voor velen een hoogtepunt van hun bezoek aan Ierland.

[content_block id=1640 slug=wicklow-way suppress_content_filters=’yes’]

9. Monniken van Skellig Michael

Net voor de kust van de bergachtige landschappen van Kerry liggen de Skellig-eilanden, die als puntige rotsen uit de oceaan rijzen. Skellig Michael staat bekend om de vele papegaaiduikers die hier leven en de scènes uit Star Wars die hier gefilmd werden. De afgelopen jaren kreeg de locatie bekendheid onder Star Wars-fans en groeide het uit tot een van de populairste bezienswaardigheden in Ierland.

Iets minder bekend dan de connectie met Star Wars is het zevende-eeuwse kloosterdorp op het eiland. Hier leefden monniken in stenen bijenkorfhutten een zwaar en eenzaam bestaan. Tegenwoordig vormen de eilanden een belangrijk UNESCO-Werelderfgoed. Daarom mogen zij slechts door enkele bezoekers paar jaar betreden worden. Wie de kans krijgt om voet te zetten op Skellig Michael, zal dit echter niet snel vergeten. Smalle stenen trapjes leiden omhoog langs de steile rotswanden van het eiland. Het is lastig te bevatten hoe de monniken hier leefden in hun simpele stenen hutjes, afgezonderd van de bewoonde wereld en volledig overgeleverd aan het wisselvallige Atlantische weer.

Het veelzijdige Ierse erfgoed heeft voor iedereen een unieke ervaring in petto. Welk van deze plekken zou jij dit jaar willen bezoeken?