> Hillwalk Tours Reisblog > Wandelingen Engeland > Engelse taalweetjes: 10 grappige feiten over de Engelse taal
POSTED BY november 15, 2016

Ben jij zo iemand die op feestjes graag de show steelt met grappige feiten en wist-je-datjes? Neem dan even de tijd om deze 10 Engelse taalweetjes in je geheugen te stampen. Het volgende feestje ben jij een expert van de Engelse taal – zelfs veel Engelsen hebben deze taalweetjes nog nooit gehoord!

 1. De Engelse taal lijkt het meest op het Fries

Er is een reden dat Nederlanders het Engels zo goed beheersen. Beide behoren historisch gezien tot de West-Germaanse talen. Het Engels komt voort uit het gebied waar nu Nederland, Denemarken en noordwest-Duitsland liggen. Taalkundig gezien lijkt het Fries het meest op de Engelse taal – de twee behoren zelfs tot de taalkundige Anglo-Friese subgroep.

 2. 12% van de Engelse taal bestaat uit de letter E

Dit is een van die Engelse taalweetjes om op feestjes op te dreunen: de letter e maakt ruim 12% uit van het Engels. De klinker is daarmee veruit de meest gebruikte letter in de Engelse taal, gevolgd door de t (9%), a (8%) en o (7%). De minst gebruikte letters zijn z, q, x en j, die samen nog geen halve procent van de Engelse taal innemen.

3. In het Engels worden veel Nederlandse leenwoorden gebruikt

Aangezien Engels en Nederlands uit dezelfde taalfamilie voortkomen, zijn er verschillende leenwoorden die over en weer in gebruik zijn genomen. Bekende voorbeelden van (Oud-)Nederlandse leenwoorden in het Engels zijn dyke (dijk), dollar (daalder), skipper (schipper), smuggler (smokkelaar), yacht (jacht) en waffle (wafel).

 4. Engels is niet de meest gesproken taal ter wereld

Wereldwijd spreken ongeveer 940 miljoen mensen Engels als eerste of tweede taal. Het Mandarijn (Chinees) wordt daarentegen door ruim 1 biljoen mensen gesproken. Hierbij zitten dus niet de mensen die een basiskennis hebben van het Mandarijn of van de Engelse taal – het is simpelweg te moeilijk om een precieze schatting te doen van dat aantal.

5. Het Engels is een van de vrolijkste talen

Kan jij de naam onthouden van nummer 5 van onze Engelse taalweetjes? Volgens de Polyanna Hypothese zijn mensen over de hele wereld geneigd om meer positieve dan negatieve woorden te gebruiken. Desalniettemin zijn er talen waarin dit effect sterker naar voren komt dan in andere talen.

De top 3 gelukkigste talen volgens een onderzoek in de Proceedings of the National Academy of Sciences: Spaans, Portugees en… Engels! In het onderzoek werd gekeken naar de frequentie van Engelse woorden met duidelijke positieve en negatieve betekenissen. Het woord happy (blij) zou bijvoorbeeld drie maal vaker gebruikt worden dan het woord sad (verdrietig).

6. Het meest gebruikte Engelse zelfstandig naamwoord is time (tijd)

De meest gebruikte Engelse woorden in verschillende categorieën zijn be (zijn; werkwoord), good (goed; bijvoeglijk naamwoord) en the (de/het; algemeen). In het Nederlands is het meest gebruikte zelfstandig naamwoord ‘mens’.

7. Engels is de officiële taal van Pakistan, maar niet van Engeland

Voor tientallen landen – waaronder Pakistan, de Filipijnen, Malta, Canada en India – is het Engels een officiële taal. Dat betekent niet dat het Engels ook in al deze landen de primaire voertaal is.

In het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië is nooit wettelijk een officiële taal aangewezen, hoewel het Engels juist wel de primaire voertaal is in deze landen. Volg je het nog?

8. William Shakespeare bedacht de term swagger

Shakespeare staat bekend om zijn uitgebreide vocabulaire. Bijna 10 procent van de woorden in zijn werk, waren door hem zelf uitgevonden. Veel van deze creaties werden later overgenomen in de Engelse taal en sommigen worden nog altijd gebruikt in het alledaagse Engels van nu.

Een paar voorbeelden van deze Shakespeareaanse uitvindingen zijn: torture, manager en swagger. Dit laatste woord is de afgelopen jaren opnieuw in populariteit gekomen onder Engels sprekende jongeren.

9. Het Engels is de officiële taal van de lucht

Alle piloten op internationale vluchten moeten zichzelf in het Engels voorstellen, ongeacht hun nationaliteit. Sinds 2008 is het verplicht dat piloten en luchtverkeersleiders een professionele kennis hebben van de Engelse taal. Deze beslissing werd genomen na meerdere dodelijke ongelukken waarbij een taalbarrière had meegespeeld.

10. Spookwoord ‘Dord’ was een fout in het woordenboek

Laten we afsluiten met onze favoriet van deze 10 Engelse taalweetjes.

Jarenlang stond het woord ‘Dord’ in het Merriam-Webster Engelse woordenboek. De fout ontstond doordat de scheikunderedacteur van het woordenboek een notitie naar de drukker stuurde. Hij wilde het woord density (dichtheid) toevoegen als een mogelijke betekenis van de afkorting D of d (in het Engels: D or d). Per ongeluk werd het onzinwoord ‘Dord‘ opgenomen.

Pas zeven jaar later, in 1939, werd de fout opgemerkt en hersteld, nadat het al door verschillende andere woordenboeken was overgenomen. Dord staat nu bekend als een spookwoord.

engelse taalweetjes grappige feiten infographic