Een groot aantal pelgrims wandelt elk jaar door Galicië om de Compostela de Santiago, het officiële certificaat van de Camino route, te ontvangen. In 2018 registreerde het officiële kantoor van de pelgrimstocht 327.342 pelgrims. Meer dan 300.000 van hen waren te voet naar Santiago de Compostela gereisd.
Duurzaam reizen: 6 wandeltips
Als zo veel mensen zich op hetzelfde wandelpad begeven, is het belangrijk om na te denken over duurzaam toerisme – wie deze onvergetelijke ervaring aangaat, wil natuurlijk het liefste zo veel mogelijk duurzaam reizen.
Waar kan je je afval het beste weggooien? Hoe zit het met de traditie van pelgrims om hun schoenen of kleding te verbranden aan het einde van de reis? Met deze Camino tips voor duurzaam reizen maak je een pelgrimstocht die milieubewust, mindful en vooral heel bevredigend is.
1. Gebruik een eigen waterfles
Heb jij al een herbruikbare waterfles? Zo niet, ga dan nu direct op zoek naar een persoonlijk exemplaar! Een eigen waterfles is een van de meest simpele en effectieve manieren om minder plastic te gebruiken – of je nou van plan bent naar Santiago de Compostela te lopen of niet.
Herbruikbare waterflessen zijn niet alleen goed voor het milieu (aangezien je stopt met het weggooien van plastic flesjes), maar zijn ook nog eens geweldig voor jou (omdat je waarschijnlijk meer water zal drinken)! What’s not to love?
Pelgrim of geen pelgrim – maak er een gewoonte van om de herbruikbare fles altijd bij te hebben en regelmatig bij te vullen. Na een tijdje gaat dit vanzelf en kan je je niet meer voorstellen hoe je ooit een dag door kon komen zonder dit hydraterende maatje. Langs de Camino route zal je regelmatig fonteintjes vinden waarbij je jouw fles kan vullen.
2. Afvalzakje onderweg
De route van de Camino de Santiago loopt soms urenlang over het platteland, door het bos of door andere natuurgebieden. Dat zijn geweldige landschappen om door te wandelen, maar ze zijn over het algemeen niet rijk aan afvalbakken. Het ligt natuurlijk voor de hand, maar afval weggooien buiten de prullenbakken is honderd procent not done.
Met een klein beetje voorbereiding is het weinig moeite om de landschappen van Noord-Spanje schoon te houden. Het allerbeste is natuurlijk om überhaupt geen producten aan te schaffen met verpakkingen die weggegooid moeten worden. Maar de weg naar zero waste is een intensief proces, dat niet voor iedereen op korte termijn haalbaar is. Een simpele oplossing die wél voor iedereen haalbaar is: neem elke dag een eigen zakje mee om afval in te bewaren totdat je een vuilnisbak tegenkomt. Geen moeite voor jou, en de Spaanse natuur zal je dankbaar zijn!
3. Neem deel aan de gemeenschap
Misschien wel het allermooiste aan de Camino is de wetenschap dat je een – weliswaar unieke – ervaring deelt met miljoenen anderen. Alle pelgrims zitten in hetzelfde schuitje en zullen zo nu en dan in de problemen komen of een slechte dag hebben. Je kan onderweg blaren krijgen, verdwaald raken of je plotseling immens eenzaam voelen. Op die momenten kan je de steun en vriendelijkheid van andere pelgrims goed gebruiken.
Duurzaam reizen draait niet alleen om milieuvervuiling, maar ook om het creëren van een gastvrije en behulpzame cultuur onderweg. Wens iedereen die op jouw pad komt een “Buen Camino!” en bied je hulp aan wanneer een andere pelgrim er zenuwachtig of eenzaam uitziet. Tijdens de wandeltocht naar Santiago voelt het soms aan alsof alle pelgrims tot eenzelfde familie behoren. Wees dus niet bang contact te zoeken met anderen. Het zal je verbazen hoe sterk het gemeenschapsgevoel kan zijn wanneer je een open houding hebt en gesprekken aangaat met mede-pelgrims.
Als wandelaar langs de Camino Frances begeef je je niet alleen in een gemeenschap van pelgrims, maar ook in de lokale gemeenschappen van Frankrijk en Spanje. Pas je als daarom ook aan wat betreft de lokale gebruiken en cultuur: je bent hier immers te gast!
4. “Ik was hier”
Je naam in een bankje krassen, een lintje aan een boom binden of een foto van een geliefde achterlaten – het klinkt onschuldig, maar deze praktijken verstoren de harmonie van de Camino route. Wat jij mooi vindt, kan immers een doorn in het oog zijn voor andere pelgrims. Bovendien is het moeilijk te zeggen welk effect de onnatuurlijke objecten van pelgrims kunnen hebben op de flora en fauna langs het pad. Laat dus niks achter dat niet thuishoort in de natuur.
Heb je toch de drang een persoonlijke stempel drukken op de pelgrimsroute en wil je tegelijkertijd duurzaam reizen? Neem dan een klein steentje of een beetje zand mee van jouw woonplaats en laat dit achter op jouw reis naar de Compostela de Santiago.
5. Schoenen verbranden?
Eeuwen geleden was het een traditie voor pelgrims om – na het ontvangen van de Compostela de Santiago – hun kleding en schoenen bij Kaap Finisterre te verbranden of achter te laten. Een mooie, symbolische manier om de Camino te beëindigen. Anno 2017 wordt dit echter gezien als een gevaarlijke praktijk, die kan uitdraaien op milieuvervuiling en zelfs bosbranden. Die twee gevolgen gaan niet goed samen met duurzaam reizen.
Wil je toch deze bijzondere plek, die vertaalt naar “het einde van de wereld” bezoeken? Bedenk dan een persoonlijke, milieuvriendelijke traditie om de voltooiing van de Camino te vieren. Was bijvoorbeeld je voeten in de zee (zwemmen in de zee wordt afgeraden in veel gebieden rond Finisterre, vanwege gevaarlijke stroming), of verzin een persoonlijke overwinningsdans!
6. Geniet van de omgeving
Dit zal niet moeilijk zijn voor wandelaars die graag duurzaam reizen, maar toch kunnen we het niet genoeg benadrukken. Geniet van de bijzondere landschappen, de verrassende ontmoetingen en de unieke ervaringen die op jouw pad komen voordat je de Compostela de Santiago behaalt.
Wie op een bewuste manier wandelt, zal meer voldoening uit de reis halen. Probeer bijvoorbeeld eens stil te staan bij het uitzicht in plaats van snel een foto te nemen en door te lopen. Neem de tijd om een kennis te maken met andere pelgrims. Stel je open voor nieuwe geuren, smaken en emoties – de reis is immers een perfecte kans voor zelfreflectie!
Bij Hillwalk Tours vinden we duurzaam toerisme erg belangrijk. Daarom zijn we trotse volgers van het Leave No Trace principe. Heeft deze blog je geïnspireerd om zelf een duurzame reis te maken langs de Camino de Santiago? Wij helpen graag bij het samenstellen van een individuele en duurzame Camino wandelreis. Lees meer over de route en de mogelijkheden op onze Camino Frances overzichtspagina.