Wandelaars vormen een hechte gemeenschap. We hebben immers allemaal een sterke liefde voor de natuur en voor beweging in de buitenlucht. Veel beginnende wandelaars zijn zich niet helemaal bewust van de do’s en don’ts, de ongeschreven regels en de etiquette die binnen deze gemeenschap van toepassing zijn.
Waardeer de natuur en het gezelschap van andere wandelaars nog meer door je in te lezen in de belangrijkste regels op en rond het wandelpad. Hoe zorg je dat jouw impact op de natuurlijke omgeving beperkt blijft? Wie heeft voorrang op een smal wandelpad? In onze do’s en don’ts voor wandelaars zetten we alle wandeltips op een rijtje!
Hoe ga je om met andere wandelaars?
Het voelt soms misschien alsof we de enige zijn op het hele wandelpad, maar we delen deze omgeving natuurlijk met anderen. De meeste wandelaars groeten elkaar wanneer ze anderen tegenkomen. Het gaat om de erkenning – een simpel “hallo” of een vriendelijke knik is genoeg.
Wanneer je stopt om een uitzicht te bewonderen of een pauze te nemen, zorg dan dat je van het pad af gaat. Als je wandelt met een groep, loop dan in een rij achter elkaar. Een van de grootste frustraties voor een wandelaar is wanneer iemand het pad blokkeert.
Hoe ga je om met wilde dieren?
Het is natuurlijk geweldig om een eekhoorn van boom naar boom te zien springen, of oog in oog te staan met een hert. Om deze ervaringen zo veel mogelijk in stand te houden, is het belangrijk dat wandelaars zo min mogelijk interactie hebben met wilde dieren.
De do’s en don’ts met betrekking tot wilde dieren spreken eigenlijk nogal voor zich. Voeren is natuurlijk uit den boze, maar probeer ook om niet achter dieren aan te rennen voor een foto. Laat de dieren zo veel mogelijk met rust – je bent immers op bezoek in hun “huis”.
Wie heeft voorrang in de natuur?
In eerste instantie gelden voor wandelaars in de natuur dezelfde regels als in het verkeer. Paardrijders hebben altijd voorrang, dus ga rustig aan de kant om hen voorbij te laten. Fietsers moeten technisch gezien voorrang geven aan wandelaars, maar in de realiteit is het vaak veel makkelijker voor wandelaars om aan de kant te stappen. Hier ligt het dus een beetje aan de situatie.
Hoe zit het met voorrang voor wandelaars onderling? Een regel is dat men aan de rechterzijde van het pad wandelt. Als je van plan bent iemand in te halen, doe je dit dus aan zijn of haar linkerzijde. Het is netjes om dan even aan te kondigen dat je eraan komt door “pardon” te zeggen. Sommige wandelaars zeggen “van links” om aan te geven dat ze aan iemands linkerzijde zullen passeren.
Bij bergwandelen geldt over het algemeen dat diegene die bergopwaarts loopt, voorrang heeft. Bergopwaarts wandelen is immers zwaarder, dus het wordt erg gewaardeerd als men tijdens deze beproeving gewoon door kan stappen.
Hoewel dit de ongeschreven regels zijn onder wandelaars, kunnen er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn. Analyseer de situatie en de andere wandelaars om te bepalen wat het meest logisch is.
Wandel-etiquette: do’s en don’ts
We wandelen graag in de natuur. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat onze impact op de omgeving beperkt blijft, zodat wandelaars na ons van hetzelfde uitzicht kunnen genieten. Simpel gezegd geldt de regel: zorg dat als je weggaat de natuur er hetzelfde uitziet als toen je aankwam.
Wat betekent dit in de realiteit? Laat uiteraard geen afval achter. Neem geen stenen, bloemen of andere “souvenirs” mee naar huis. Kerf niet je naam in een boom. Allemaal best wel vanzelfsprekend.
Geluid kan echter ook een vorm van vervuiling zijn. Wie luid pratend en schaterend door een bos wandelt, verpest bijvoorbeeld de rust en stilte van andere wandelaars, die nu niet meer het geluid van de vogels kunnen horen. Hetzelfde geldt voor mobiele telefoons die ineens beginnen te rinkelen. Houd het volume laag.
Uiteindelijk gaat het erom dat zo veel mogelijk mensen kunnen genieten van het wandelen door de natuur. Dat geldt dus voor jou, maar ook voor degenen die na jou het pad betreden.
Heb je iets geleerd van deze do’s en don’ts? Of heb je zelf misschien nog belangrijke wandeltips of do’s en don’ts die wij in dit artikel zijn vergeten? Laat het ons weten!