1. Het logo van de Camino is een Sint Jacobsschelp. Dit symbool is terug te zien op talloze plaatsen langs de bedevaart naar Santiago. De weg wordt bijvoorbeeld aangeduid door afbeeldingen van gele schelpen en pijlen.
2. De Camino de Santiago bestaat uit meer dan één route – het is een netwerk van paden de verspreid liggen over heel Europa. Oorspronkelijk ondernam men de bedevaart immers vanuit zijn eigen woonplaats. De Camino Frances, die begint in de Franse Pyreneeën, is tegenwoordig de populairste weg, maar er zijn Camino routes die beginnen in onder meer Spanje, Italië, Ierland en Nederland.
3. Elk jaar bezoeken zo’n 2,5 miljoen mensen Santiago da Compostela, maar dat betekent niet dat zij allemaal de Camino hebben voltooid. Van hen ontvangen gemiddeld ruim 250.000 pelgrims een Compostela, het officiële certificaat van de Camino bedevaart. Om dit getuigschrift in handen te krijgen, moet een pelgrim op zijn minst de laatste honderd kilometer van de Camino route gelopen hebben. Bovendien is het de bedoeling dat de wandelaar elke dag een stempel in het pelgrimspaspoort verzamelt.
4. Het populaire bordspel ganzenbord is volgens velen geïnspireerd door de Camino de Santiago. Het spel, waarbij het bord een levensweg uitbeeldt en een dobbelsteen staat voor het lot, is al vele eeuwen oud. In de zestiende eeuw stuurde de Toscaanse groothertog Francesco de Medici een versie van het spel naar Filips II van Spanje – nog altijd is ganzenbord erg populair in Spanje. Er wordt veel gespeculeerd over de overeenkomsten tussen het bordspel en de route van de bedevaart naar Santiago.
Ten eerste is de gans, het belangrijkste karakter in het spel, een dier dat veel voorkomt langs de Camino route. De voetafdruk van het dier lijkt behoorlijk op een Sint Jacobsschelp, het symbool van de bedevaart naar Santiago. Ook veel plaatsnamen langs de pelgrimsroute hebben het Spaanse woord voor gans, oca, in hun naam. Ook de indeling van het speelbord lijkt op veel manieren op de route naar Santiago en terug, hoewel de exacte theorieën hierover uiteenlopen.
5. In 2017 viel ruim 50 procent van de pelgrims op de Camino in de leeftijdscategorie 30 tot 60 jaar. Ongeveer 35 procent van de wandelaars was jonger dan 30 en ongeveer 12 procent was ouder dan 60 jaar. Het aantal jonge wandelaars is de afgelopen jaren sterk gestegen.
6. Traditioneel gezien werd een pelgrimstocht te voet afgelegd, maar tegenwoordig zijn er ook andere opties, zoals te paard of op de fiets. Wie de Camino al fietsend verkend, kan ook een Compostela ontvangen. De pelgrim moet dan wel op zijn minst de laatste tweehonderd kilometer van de Camino de Santiago fietsen – twee keer zo ver als wandelende pelgrims. Haarlem en Maastricht zijn populaire beginpunten voor fietstochten naar Santiago.
7. De beroemde Braziliaanse schrijver Paulo Coelho bewandelde de Camino Frances voor het eerst in 1986 en nogmaals in 2006 (bekijk hier een interview met de schrijver terwijl hij op de Camino loopt). Veel van zijn eerdere werk is geïnspireerd door ervaringen langs de pelgrimstocht naar Santiago. Zijn eerste boek kwam uit in 1987 was getiteld De pelgrimstocht naar Santiago (Dagboek van een magiër) en heeft volgens velen bijgedragen aan de groeiende populariteit van de Camino sindsdien.
8. In 2016 waren bijna de helft van alle pelgrims op de Camino van Spaanse afkomst.
9. Santiago de Compostela is het beroemde eindpunt van de Camino. Wie denkt aan Santiago ziet direct de imposante kathedraal voor zich, waar de stoffelijke resten van de apostel Jacobus zouden liggen. Wat minder mensen weten is dat in de kathedraal een bijzondere bezienswaardigheid te zien is: de Botafumeiro. Dit enorme zilveren wierrookvat weegt ruim 50 kilo en is 1,50 meter hoog – het is daarmee een van de grootste wierrookvaten ter wereld. Dit unieke object wordt alleen maar gebruikt tijdens bijzondere vieringen, dus lang niet alle pelgrims krijgen de kans het te zien.
Iets nieuws geleerd over de Camino? Ga zelf het avontuur aan en boek een individuele wandeling op de Camino Frances!