Laten we eerlijk zijn: wie denkt aan een vakantie in Ierland, denkt aan groene landschapen, schapen en vooral heel veel regen. Het weer in Ierland staat niet bekend om een overvloed aan zonneschijn en tropische temperaturen. Toegegeven: er is in Ierland altijd kans op regen, maar wie zich inleest in de beste tijd om naar Ierland te gaan, kan een hoop frustratie (en regen) ontlopen! Lees op deze pagina alles over de beste reistijd Ierland.
Beste tijd om naar Ierland te gaan
De beste reistijd Ierland hangt natuurlijk af van waar je naar op zoek bent. De warmste temperaturen vallen over het algemeen in de maanden juli en augustus. Dit is dus de beste tijd voor wie even bij wil bruinen. De droogste maanden, daarentegen, zijn april, mei en juni – niet onbelangrijk voor wie op wandelvakantie gaat. In april en mei is bovendien een grote variatie aan bloemen te bewonderen in de Ierse natuur.
Tijdens september en oktober is het weer in Ierland nog redelijk warm en droog. Deze maanden zijn vooral aantrekkelijk vanwege de afname in toeristen en de vele artistieke en culinaire festivals die nog plaats vinden in grotere steden. Het kan in deze tijd echter moeilijker zijn om accommodatie te vinden. De beste tijd om naar Ierland te gaan is daarom misschien beter te bepalen als naar individuele regio’s wordt gekeken.
Het weer in Ierland, per regio
Ga je een weekend naar Dublin, kamperen in Connemara of op een avontuur langs de Kerry Way? Het verschil in weersomstandigheden tussen deze gebieden kan verrassend groot zijn. In het westen van Ierland is het over het algemeen regenachtig vergeleken met het weer in Dublin. Het zuidwestelijke graafschap Kerry heeft dankzij de warme Noord-Atlantische oceaanstroom echter een bijzonder mild en warm klimaat in vergelijking met andere gebieden van het eiland. Dus hoe ziet het weer in Ierland eruit per regio?
West-Ierland
In het bergachtige westen van Ierland valt zonder twijfel meer regenval dan in het vlakke binnenland of aan de westkust. Ook kan in dit deel van het eiland een sterke wind staan. Toch bezoeken miljoenen mensen elk jaar de adembenemende landschappen langs de Wild Atlantic Way.
In Connemara, Dingle en de Burren ligt de gemiddelde temperatuur hoger dan het binnenland, het noorden en de oostkust van Ierland. Er valt in West-Ierland relatief veel regen, met name in de bergachtige gebieden.
Benieuwd naar het ruige westen van Ierland? Bezoek het relatief warme schiereiland Dingle of de stranden van Connemara.
Noord-Ierland
Dit is zonder twijfel de koudste regio van het eiland. Toch is het graafschap Antrim een van de droogste en zonnigste plekken van heel Ierland – perfecte omstandigheden voor een meerdaagse wandeltocht!
Laat je inspireren door onze wandeltochten door het zonnige Antrim!
Oost-Ierland
De oostkust van Ierland is opvallend zonnig en droog vergeleken met de rest van het eiland. Aan de kust is het in de zomermaanden behoorlijk warm, maar in het binnenland neemt de temperatuur enigszins af.
Het weer in Dublin is erg droog voor Ierse begrippen. Rond de bergen en meren van Wicklow valt iets meer regen, maar een stuk minder dan soortgelijke gebieden in West-Ierland.
Bezoek de bergen en meren van Wicklow om de prachtige natuur van Ierland te ervaren met minder kans op regen!
Zuid-Ierland
In het zuiden van het smaragdgroene eiland is het bijna het hele jaar door de beste tijd om naar Ierland te gaan. Dankzij de Noord-Atlantische oceaanstroom is dit deel van Ierland bijzonder mild, zowel in de zomermaanden als daarbuiten. De zomers zijn heerlijk warm en vaak is het in september nog mogelijk om zonder jas rond te lopen.
Met de zonuren is eveneens niks mis in deze paradijselijke Ierse regio. Langs de Kerry Way, de Sheep’s Head Way en de Beara Way groeien zelfs tropische planten in het wild!
Bewonder de tropische vegetatie in het aangename zuiden van Ierland, bijvoorbeeld langs de Kerry Way en de Sheep’s Head Way!